nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: European Union 2021.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Znova čierna diera Európy. KOMENTÁR

⚫ ZNOVU ČIERNA DIERA EURÓPY ⚫

👉 Slovenské rodiny s jedným rodičom sa prepadávajú do chudoby NAJRÝCHLEJŠIE v celej Európskej únii 🇪🇺. Približne 200-tisíc slovenských detí žije v domácnosti s jedným rodičom. Už v marci som na to upozorňovala. Štátna pomoc rodinám s deťmi počas krízy bola vyhodnotená ako NEDOSTATOČNÁ a skončili sme taktiež na poslednom mieste. A kam sme sa od marca posunuli? Nikam. Žiaden funkčný mechanizmus sa neaplikoval.

👉Pandémia výrazne ovplyvnila vývoj tejto už aj tak zle nastavenej politiky. Tým rodinám kde jeden z rodičov zomrel na následky COVID-19 s vysokou pravdepodobnosťou hrozí, že sa prepadnú do chudoby. Viete si predstaviť, aké katastrofálne následky to spôsobí?

👉V prvom rade by mal pomôcť štát. Hovorila som o tom niekoľkokrát. Pomoc počas pandémie nebola a stále NIE JE dostatočná. Vláda sa tvári, akoby bolo všetko v poriadku.

👉Z pozície europoslankyne nemám priame kompetencie to zmeniť, ale pred pár mesiacmi som komunikovala moje obavy aj pani prezidentke Čaputovej. Riešenia však má v rukách jedine a výlučne Vláda SR.

👉 Obdivujem všetkých rodičov – samoživiteľov, ktorí to zvládajú. Bola som ambasádorkou dvoch projektov, ktoré pomohli niekoľkým jednorodičovským rodinám.. Toto však nie je systémové riešenie. Štát by im mal pomôcť, možno by sme sa mohli inšpirovať inými krajinami.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

🇲🇹Malta – rodičia, ktorí museli zostať doma so školopovinnými deťmi, dostali týždenný príspevok vo výške 166,15 EUR, ak boli zamestnaní na plný úväzok a 103,85 EUR na polovičný.

🇱🇻Vláda v Lotyšsku spolu s mimovládnymi organizáciami poskytla počítače pre všetky deti v chudobných rodinách.

👉Čo nám bráni využiť eurofondy na pomoc chudobným rodinám? Čo nám bráni v tom, aby sme zachránili tie rodiny, ktoré sa do chudoby prepadávajú? Ignorancia mocných k problémom tých najzraniteľnejších 😡

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices