Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: V posilňovaní práv žien musíme pridať

Úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu venovali europoslanci aj problematike rovnosti žien a mužov a súvisiacemu vývoju v tejto oblasti v uplynulých troch rokoch.

Opätovne budeme upozorňovať na potrebu prijímania praktických opatrení na zaistenie rovného prístupu žien z hľadiska pracovného uplatnenia, rovnakej odmeny za vykonanú prácu, či nevyhnutnosti sa zaoberať nízkym zastúpením žien vo vedení firiem,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Ako veľký problém sa ukazuje aj nárast miery násilia páchanom na ženách počas súčasnej pandémie.

V prípade Slovenska súvisí s vedomým obmedzovaním práv žien aj opakovaná snaha niektorých ultrakonzervatívnych poslancov vládnej koalície obmedzovať ženám prístup k službám v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia,“ pripomenula europoslankyňa. Aj vďaka tomu je Slovensko z hľadiska rodovej rovnosti pod priemerom Európskej únie a horšie sú na tom len Grécko, Maďarsko a Rumunsko.

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

V posilňovaní práv žien musíme pridať a k viacerým záväzkom sa prihlásila aj súčasná vláda vo svojom programovom vyhlásení. „Začať je možné zlepšením vymožiteľnosti výživného, zaistením rovnováhy medzi pracovným a rodinným životom žien, či zvýšením dostupnosti nájomného bývania. Je veľká škoda, že sa v týchto oblastiach za takmer dva roky od volieb prakticky nič neudialo,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

zeny

Poslanci požadujú všeobecný prístup k sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu v celej EÚ

Poslanci vo štvrtok prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia vyzvali členské štáty EÚ, aby chránili a podporovali sexuálne …

Consent choices