Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Napätie v rusko-ukrajinských vzťahoch sa nás priamo dotýka

Súčasťou utorňajšieho plenárneho zasadnutia je aj popoludňajšia diskusia so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom o situácii na rusko-ukrajinských hraniciach a súvisiacom posilňovaní prítomnosti ruských vojsk v oblasti.

Rusko je strategickým partnerom tak pre Európsku úniu (EÚ), ako aj pre NATO. „Vzájomné vzťahy však čelia rôznej miere napätia minimálne od roku 2014, po porušení zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v súvislosti s anexiou Krymu,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová.

K zvyšovaniu koncentrácie ruských vojsk na rusko-ukrajinských hraniciach nedochádza po prvý raz, no túto situáciu nemožno ignorovať. Predstavuje totiž bezpečnostné riziko, ktoré sa nás priamo dotýka. „Súvisí to aj s ďalšími aktuálnymi udalosťami, ako napríklad umelo vyvolanou migračnou krízou na hraniciach Bieloruska s krajinami EÚ, či so znižovaním dodávok zemného plynu do Európy. Všetky tieto udalosti sú znepokojujúce,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Spôsobujú následne ďalšie zhoršovanie vzájomných vzťahov. To však nie je vinou EÚ, ani žiadneho z jej členských štátov. „Na naprávanie situácie a zmierňovanie existujúceho napätia musí existovať vôľa predovšetkým na strane toho, kto ho svojím neodôvodneným konaním vyvolal,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices