banka, peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Osobnými transfermi peňazí z únie vlani odišlo 34,1 miliardy eur

Prostredníctvom osobných transferov peňazí vlani z Európskej únie (EÚ) do krajín mimo bloku odišlo 34,1 miliardy eur, čo bol v porovnaní s rokom 2019 rast o tri percentá. Väčšinu osobných transferov mimo úniu realizovali migranti, ktorí peniaze posielali do krajín svojho pôvodu. Do EÚ v roku 2020 prostredníctvom osobných transferov prišlo 12 miliárd eur, čo bol medziročný pokles o šesť percent. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Odliv financií z Európskej únie prostredníctvom osobných transferov má stúpajúcu tendenciu od roku 2015, odkedy sa zvýšil o 33 percent. Prílev financií osobnými transfermi však stagnuje. Výsledkom je negatívna bilancia v minulom roku v sume 22,1 miliardy eur.

Kladnú bilanciu osobných transferov v takom rozsahu, že k ich hrubému domácemu produktu prispela viac ako jedno percento, mali vlani Chorvátsko (2,7 %), Rumunsko (1,4 %) a Lotyšsko (1,3 %). Na druhej strane Francúzsko a Španielsko boli krajinami, v prípade ktorých bola negatívna bilancia osobných transferov na takej úrovni, že ich hrubému domácemu produktu ubrala 0,5 percenta.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices