Srbsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Srbsko urobilo dôležitý krok vpred v rokovaniach o členstve v únii

Srbsko urobilo v utorok významný krok vpred vo svojom úsilí o integráciu do Európskej únie (EÚ). Belehrad začal rozhovory týkajúce sa životného prostredia, no zároveň dostal upozornenie, že pokrok v prístupových rokovaniach naďalej závisí od normalizácie vzťahov s Kosovom.

Štáty, ktoré chcú vstúpiť do EÚ, musia zosúladiť svoju legislatívu s normami bloku. Dosiahnutie tohto cieľa zväčša nastáva počas rokovaní o dovedna 35 politických oblastiach alebo kapitolách, od problematiky voľného pohybu pracovníkov až po zdaňovanie či poľnohospodársku a hospodársku politiku.

Srbsku v utorok povolili začať rozhovory o zmene klímy a životnom prostredí, energetike, dopravnej politike a transeurópskych infraštruktúrnych sieťach. Je to prvý raz, čo Srbsko otvorilo štyri otázky naraz. Srbská premiérka Ana Brnabičová pred novinármi v Bruseli povedala, že tento krok predstavuje „veľmi dôležitý míľnik“ pre európsky integračný proces jej krajiny.

Eurokomisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi súhlasil s tým, že „Srbsko robí ďalší veľmi dôležitý krok vpred pri vstupe do Európskej únie“. Zároveň však podotkol, že zásadným pre celkové tempo prístupových rokovaní bude „pokrok Srbska v oblasti právneho štátu a normalizácie vzťahov s Kosovom“.

Srbsko, podporované spojencami Ruskom a Čínou, odmieta uznať nezávislosť svojej niekdajšej provincie, ktorá sa jednostranne odtrhla od Srbska v roku 2008. Kosovo uznávajú USA a väčšina Západu. V rámci EÚ Kosovo neuznáva päť krajín vrátane Slovenska.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices