Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stanovisko europoslancov Michala Wiezika (PS), Martina Hojsíka a poslanca Tomáša Valáška k tesnému schváleniu reformy národných parkov

Europoslanec Michal Wiezik (PS/Renew Europe) víta schválenie reformy národných parkov, no upozorňuje na jej nedostatky. “Reforma prešla, no obavy o osud národnych parkov ostali. Som rád, že poslanci a poslankyne NRSR, aj keď veľmi tesne zahlasovali v prospech ochrany prírody a skvalitnenia života v regiónoch. Znepokojuje ma však na poslednú chvíľu prijatý pozmeňovací návrh, ktorý môže výrazne skomplikovať zonáciu a následné prevedenie NP pod správu MŽP. Sme však na začiatku a preto verím, že sa ministerstvo do budúcna vyvaruje nejasným, či nedostatočne komunikovaným krokom, vďaka ktorým tu v posledných mesiacoch vyrástol štvavý populizmus krajnej pravice a absurdný odpor voči ochrane prírody. “

Podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS/Renew Europe) je ochrana prírody a biodiverzity špeciálne v národných parkoch oblasť, v ktorej si kompromisy už nemôžeme dovoliť. “Schválená novela je posunom, no zďaleka neplní záväzky z programového vyhlásenia vlády. Pevne verím, že vláda novelu vníma len ako prvý krok, po ktorom budú nasledovať ďalšie. Minister Budaj v tom hrá kľúčovú úlohu, iba on bude môcť zabezpečiť aby zonácia národných parkov prebehla čo najrýchlejšie. Pretože v národných parkoch sa rúbe vo veľkom a náplaste nepomôžu.“

Poslanec NRSR Tomáš Valášek (PS) reformu národných parkov podporil. “Každý dobrý návrh koalície môže rátať s mojim hlasom. Mrzí ma, že absolútne potrebné zmeny nedokáže koalícia s ústavnou väčšinou jednoducho presadiť. Pri národných parkoch išlo o kompromisný návrh, napriek tomu novela na svoje schválenie musela čakať v parlamente mesiace.”

Parlament aj bez hlasov Sme rodina prijal reformu národných parkov

BRATISLAVA – Správa lesných pozemkov vo vlastníctve štátu v národných parkoch prejde pod rezort životného prostredia. Počíta s tým poslanecká novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Parlament zákon schválil 75 hlasmi zo 76 prítomných poslancov. Koalícia novelu presadila bez podpory hnutia Sme rodina. Nebyť podpory od dvoch nezaradených poslancov Miroslava Kollára a Tomáša Valáška, reforma by neprešla.

Medzi kľúčové termíny patrí 31. marec 2022, keď budú zriadené správy národných parkov ako samostatné organizácie ochrany prírody. Tie budú spravovať hnuteľný a nehnuteľný majetok vo vlastníctve štátu na území národných parkov. Na ďalší deň, 1. apríla, sa delimituje správa dotknutého majetku.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

O novele zákona sa malo dnes už len hlasovať, ale výhrady k nej mali poslanci z viacerých koaličných strán. Parlament po opätovnom otvorení rozpravy prijal pozmeňujúci návrh, ktorý podľa poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) spočíva v tom, že pôda nezistených vlastníkov sa nebude presúvať do správy národných parkov. V zákone je priamo uvedený okruh zástupcov, ktorí majú právo byť v rade národného parku. Majú nimi byť zástupca územnej samosprávy, na území ktorej sa nachádza príslušný národný park, Horskej záchrannej služby, zástupcovia právnických osôb pôsobiacich v oblasti ochrany prírody a krajiny, lesníctva a cestovného ruchu a odborníci z vedeckých a odborných organizácií, ktorých menuje a odvoláva ministerstvo. Prevod pozemkov v nižších stupňoch ochrany, ako vo štvrtom a piatom stupni, sa uskutoční až po vykonaní zonácie národných parkov.

Poslanec Sme rodina Jaroslav Karahuta kritizoval podobu navrhnutej reformy. Vopred avizoval, že Sme rodina nemôže zákon podporiť. Prekážalo mu okrem iného, že v rade národných parkov budú podľa neho chýbať poľnohospodári a súkromní vlastníci lesov.

Podľa predkladateľov novely je zásadným nedostatkom to, že organizácia ochrany prírody a krajiny, ktorá bola zriadená za účelom zabezpečovania starostlivosti o osobitne chránené časti prírody a krajiny na Slovensku, priamo nespravuje pozemky v týchto územiach. Pre štát je neefektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices