PHOTO: © European Union

Únia má pripravené sankcie, ktoré môže zaviesť, ak Rusko napadne Ukrajinu, tvrdí von der Leyenová

Európska únia (EÚ) má proti Rusku pripravené dodatočné sankcie, ktoré zavedie v prípade, že sa Moskva rozhodne napadnúť susednú Ukrajinu. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Pred samitom EÚ venovaným Ukrajine varovala, že okrem sprísnenia a rozšírenia existujúcich sankcií môže únia prijať „bezprecedentné opatrenia s vážnymi dôsledkami pre Rusko“.

Von der Leyenová v Európskom parlamente spomenula ekonomické sankcie zamerané na ruský finančný sektor, energetiku a ďalšie odvetvia, ku ktorým západné krajiny pristúpili po tom, čo Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. K podobe prípadných nových sankcií sa nevyjadrila. Podľa amerických spravodajských služieb Rusko zhromaždilo na hranici s Ukrajinou asi 70-tisíc vojakov a začiatkom budúceho roka môže byť pripravené na inváziu. Moskva akékoľvek plány útoku na Ukrajinu odmieta a obavy západu označuje za očierňovaciu kampaň.

V návrhu záverečného vyhlásenia zo štvrtkového samitu, do ktorého nahliadla agentúra The Associated Press, sa uvádza, že „akákoľvek ďalšia vojenská agresia“ bude mať pre Rusko rozsiahle dopady a prinesie mu veľmi vysoké náklady. Prípadné nové sankcie bude EÚ koordinovať so Spojenými štátmi a Veľkou Britániou. „Predovšetkým vyzývam Rusko, aby uvoľnilo napätie, postupovalo diplomatickou cestou a dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky,“ povedala von der Leyenová.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať separatistov na východe krajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny. Ukrajinsko-ruské napätie tento rok opäť narástlo po tom, čo Moskva zvýšila počet vojakov v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou vrátane Krymu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices