les
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík a M. Wiezik: Odmietame nové snahy o BIOMASAKER

Ministerstvo hospodárstva SR pod vedením Richarda Sulíka navrhuje opätovne naštartovať biomasaker na Slovensku. Len pár dní pred Vianocami predložilo návrh zákona, ktorý má opätovne umožniť dotovanie spaľovania dreva zo slovenských lesov. Europoslanci z Progresívneho Slovenska Martin Hojsík a Michal Wiezik kritizujú krok ministerstva a vyzývajú Richarda Sulíka a Jána Budaja, aby biomasaker okamžite odmietli.

Je to šokujúce. Snaha zmeniť zákony a opätovne naštartovať biomasaker slovenských lesov je neakceptovateľná. Ministerstvu hospodárstva zjavne nestačí, že podkopáva zelené energie na európskej úrovni, ale k našej hrôze sa teraz snaží zhoršiť situáciu aj na Slovensku. Sme jednoznačne proti. Každému je jasné, že slovenské zákony by mali naše vzácne lesy chrániť, nie ich decimovať. Žiaľ, zjavne nie každému,“ uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Podľa europoslanca Michala Wiezika z Progresívneho Slovenska je nepochopiteľné a smutné zároveň, že sa s takýmto návrhom prichádza práve za tejto vlády. „Keď boli čelní predstavitelia ministerstva hospodárstva, vrátane Richarda Sulíka, v opozícii, koniec biomasakru podporili. A teraz, keď majú v rukách moc a šancu spraviť niečo pre slovenské lesy, robia presný opak,“ konštatoval Michal Wiezik.

Progresívni europoslanci však ešte vidia nádej na zastavenie biomaskru. Podľa ich slov musí zasiahnuť minister životného prostredia. „Verejne sa obraciame na pána ministra Budaja, aby okamžite zasiahol a nedovolil návrat biomasarku. Veríme, že Ján Budaj sa postaví za naše lesy, za ochranu klímy a biodiverzity. Vyzývame ho, aby zastavil snahy ministerstva hospodárstva. Jednak na Slovensku, ale aj na európskej úrovni, aby presadil podporu Slovenska pre skutočne zelenú energiu, ochranu klímy, prírody a biodiverzity v celej Európskej únii,“ zhodli sa progresívci.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Ďalej upozorňujú, že bez toho, aby sa takéto snahy zastavili, reforma národných parkov vyjde úplne naprázdno. „Konanie ministerstva hospodárstva je ešte o to prekvapivejšie, že dotovanie využívania drevnej biomasy, ako obnoviteľného zdroja energie, narúša trh a podkopáva spracovateľský priemysel na Slovensku. Najnovšia snaha zmeniť zákony naozaj nedáva žiadny zmysel a Slovensku len uškodí,“ uzavreli Martin Hojsík a Michal Wiezik.

Novela zákona o obnoviteľných zdrojoch energie pritom prichádza v čase, keď sa na európskej úrovni rokuje o novele nariadenia o obnoviteľných zdrojoch energie, pričom pozícia slovenskej vlády je proti sprísneniu podmienok pre lesnú biomasu, a tak efektívne podporuje celoeurópsky biomasaker.

O mam

Odporúčame pozrieť

Pán minister, neohrozujte živobytie pracovníkov platforiem, vyzýva Miriam Lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby odmietol …

Consent choices