bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB VB.

Vladimír Bilčík v pléne europarlamentu: Je najvyšší čas plne využiť európsku silu, aby sme predišli vojne v Európe

NATO: Stoltenberg stanovil podmienky spolupráce s Ruskom po bezpečnostných návrhoch Moskvy

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg v piatok stanovil podmienky pre spoluprácu s Ruskom po tom, ako Moskva prišla s novými bezpečnostnými opatreniami, o ktorých chce rokovať so Spojenými štátmi a ich spojencami v NATO v čase stúpajúceho napätia v súvislosti s Ukrajinou.

Zatiaľ nie sú známe žiadne podrobnosti o ruských návrhoch, no hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že popredný ruský diplomat Sergej Rjabkov je pripravený okamžite odísť na rokovania o návrhu v neutrálnej krajine.

Stoltenberg poznamenal, že NATO dostalo dokumenty a „že akýkoľvek dialóg s Ruskom by sa mal zaoberať aj obavami NATO z konania Ruska, mal by byť založený na základných princípoch a dokumentoch európskej bezpečnosti a uskutočňovať sa po konzultáciách s európskymi partnermi NATO, ako napríklad Ukrajinou“.

Dodal, že 30 krajín NATO dalo jasne najavo, že ak Rusko podnikne konkrétne kroky na deeskaláciu napätia, bude NATO pripravené pracovať na posilnení opatrení na budovanie dôvery.

Americký prezident Joe Biden minulý týždeň počas videohovoru s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyjadril obavy z hromadenia ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou a varoval šéfa Kremľa, že ak Moskva zaútočí na svojho suseda, Rusko bude čeliť „ťažkým následkom“.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Putin poprel plány na inváziu a obrátil konverzáciu iným smerom, keď vyzval západných lídrov, aby poskytli právne záväzné záruky vylučujúce rozšírenie NATO na Ukrajinu a rozmiestnenie zbraní aliancie v tejto krajine, pričom takéto akcie označil z pohľadu Moskvy za „červenú čiaru“.

USA a ich spojenci odmietli poskytnúť takéto záruky, ale Biden a Putin sa minulý týždeň dohodli na ďalších rozhovoroch s cieľom prediskutovať obavy Ruska. Hovorca Kremľa naznačil, že Biden a Putin by mohli mať do konca tohto roka ďalší telefonát, aby prediskutovali bezpečnostné záležitosti.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices