stefanec
Ivan Štefanec /vpravo/ s eurokomisárom Marošom Šefčovičom. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Facebook, Google, či Amazon by sa mali stať otvorenejšími pre tretie strany

Európska únia (EÚ) sa chystá zreformovať svoj digitálny trh. Nové legislatívne návrhy z dielne Európskeho parlamentu (EP) majú za úlohu regulovať online prostredie a nastaviť v digitálnom priestore jasné a férové podmienky. Konkrétne ide o Akt o digitálnych službách, ktorý má regulovať hostingové služby a online platformy tak, aby sa docielil efektívnejší boj proti dezinformáciám, škodlivému obsahu či voči nepoctivým obchodníkom. Akt o digitálnych trhoch sa zas zameriava na najväčšie online platformy a kontroluje ich, či sa nedopúšťajú nekalých praktík.

Poslanec EP Ivan Štefanec (KDH/EPP) vidí v návrhoch pokračovanie budovania jednotného európskeho digitálneho trhu, ktorý na jednej strane chráni spotrebiteľov a na strane druhej umožňuje malým a stredným podnikom rásť. Veľkým etablovaným hráčom zas nastavuje hranice, v ktorých sa v digitálnom priestore môžu pohybovať.

Štefanec oceňuje smernicu, ktorá digitálny trh upravovala od roku 2000, dodáva ale, že za 20 rokov sa toho v online priestore veľa zmenilo. Rozmach zaznamenali dezinformácie či online nakupovanie. Prirodzene by sa preto mali meniť aj s tým súvisiace zákony. Tie by sa mali dotknúť aj veľkých hráčov, akými je Facebook, Amazon či Google. „Najväčšie digitálne platformy, definované ako strážcovia prístupu, by sa museli stať otvorenejšími. Mali by zo zákona umožniť užívateľom odinštalovať si predinštalované softvérové aplikácie či umožniť využívanie aplikácií alebo obchodov s aplikáciami od tretích strán. Nesmeli by tiež zvýhodňovať vlastné produkty a služby,“ tvrdí.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices