Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK zabezpečila na prvý kvartál 2022 dodatočných 20 miliónov dávok vakcíny od konzorcia BioNtech-Pfizer

Európska komisia (EK) zabezpečila ďalšie zrýchlenie dodávok očkovacích látok proti koronavírusu pre členské štáty Európskej únie (EÚ). Konzorcium farmaceutických firiem BioNtech-Pfizer v prvom kvartáli budúceho roka do únie dodá dodatočných 20 miliónov dávok vakcíny, a to 5 miliónov v januári, 5 miliónov vo februári a 10 miliónov v marci. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke. Tieto dodávky sú nad rámec už naplánovaných 195 miliónov dávok vakcíny BioNTech-Pfizer. Celkovo má tak EÚ v prvom štvrťroku od tohto konzorcia dostať 215 miliónov dávok očkovacích látok.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu v EÚ v uplynulých mesiacoch úplná vakcinácia a distribúcia posilňujúcich dávok naďalej patria k hlavným zdravotníckym prioritám únie, uviedla EK. Keď sa do úvahy vezme očakávaný rýchly rast počtu infekcií spôsobených variantom omikron, je vakcinácia teraz ešte naliehavejšia ako inokedy, dodala komisia.

EK a členské štáty únie zároveň aktivovali prvú opciu na dodávky viac ako 200 miliónov dávok vakcíny na základe tretieho kontraktu s konzorciom BioNTech-Pfizer. Táto objednávka zahŕňa aj očkovacie látky adaptované na variant omikron, ak také vakcíny budú k dispozícii. Dodávky týchto viac ako 200 miliónov dávok sa očakávajú od druhého štvrťroka 2022. Tieto dodávky sú nad rámec už skôr objednaných 450 miliónov dávok, ktoré má EÚ dostať v roku 2022.

Minulý týždeň vo štvrtok sa EK dohodla na nákupe dodatočných vakcín v prvom kvartáli 2022 aj so spoločnosťou Moderna.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska lieková agentúra schválila vylepšenú vakcínu od konzorcia Pfizer-BioNTech

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila schválenie aktualizovanej verzie očkovacej látky konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorá má chrániť …

Consent choices