zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenskí zamestnávatelia prijali deklaráciu k zelenému balíku opatrení Európskej komisie

Slovenskí zamestnávatelia prijali deklaráciu k zelenému balíku opaterní Európskej komisie. Opaternia Fit for 55 podpísali aj rakúski, maďarskí, českí, slovinskí aj chorvátski zamestnávatelia. Informuje o tom Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) v tlačovej správe.

Transformácia na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo predstavuje technologickú a ekonomickú výzvu so značnými kapitálovými výdavkami. Štart dekarbonizácie komplikujú podľa RÚZ vysoké ceny energií, čo sa v budúcnosti premietne do vyšších operačných nákladov. „Je kľúčové, aby EÚ spoločne s vládami členských štátov vypracovali stabilný a stimulujúci regulačný rámec a efektívny systém podpory celého procesu dekarbonizácie. Priemyselné podniky potrebujú dostatočné podmienky na realizáciu nevyhnutných zmien pri súčasnom zachovaní ich konkurencieschopnosti počas i po tomto procese. Zároveň, v záujme predchádzania konkurenčných nevýhod, je dôležité, aby boli tieto podmienky pre všetkých rovnaké,“ uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Balík Fit for 55 zohľadňuje niekoľko zásad. Ciele majú byť dosahované nákladovo efektívnym spôsobom s rešpektovaním technologickej neutrality, prístup ku konkurencieschopnej a udržateľnej nízkouhlíkovej energii, ochranné mechanizmy pred únikom uhlíka, bezplatné prideľovanie kvót oprávneným spoločnostiam do roku 2030 či zamedzenie uplatňovania medziodvetvového korekčného faktora zvýšením podielu bezplatne prideľovaných kvót v rámci revízie Schémy obchodovania s emisnými kvótami.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices