Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Štefanec adresuje premiérovi výzvu pre gastro: Potrebuje predvídateľné podmienky!

Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu (KDH) a prezident Únie malých a stredných podnikov v Európskom parlamente dnes adresoval písomnú výzvu premiérovi Slovenskej republiky s troma požiadavkami na pomoc gastro sektoru. Iniciatíva vznikla v spolupráci s ďalšími signatármi, v nadväznosti na online seminár „Gastro a pandémia“, ktorý organizovala Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára v spolupráci s SME Europe minulý piatok.

Oblasť gastronómie a cestovného ruchu patrí v čase pandémie medzi najviac zraniteľné odvetvia. Zamestnávatelia, ktorí predstavujú väčšinou malé prevádzky sú na pokraji so silami a financiami. V ohrození sú tak tisíce pracovných miest a budúcnosť mnohých zariadení. Vážime si ústretové kroky, ku ktorým tento týždeň pristúpila vláda, avšak aj to až po tom, čo prevádzkari vyšli do ulíc. Preto dnes prichádzame s novou výzvou,“ uvádza v stanovisku europoslanec Ivan Štefanec a dodáva, že výzva formuluje tri konkrétne požiadavky na premiéra Slovenskej republiky, ktoré majú za cieľ zachrániť Slovenské podniky.

Výzva žiada o zavedenie transparentného covid-automatu, takzvaného „gastromatu“, na základe ktorého by bolo vopred jasné, aké sú pravidlá a opatrenia pre sektor gastronómie stali sa tak viac predvídateľnými. V druhom bode sa žiada o úľavy v daňovej oblasti prostredníctvom dočasného zníženia dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent. V neposlednom rade sa uvádza žiadosť o iniciovanie pracovnej skupiny – platformy, ktorá bude túto situáciu neodkladne riešiť.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Okrem Ivana Štefanca medzi signatárov patria aj Marek Harbuľák z Iniciatívy #Stále máme chuť, Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a Martin Kadlec, podnikateľ a majiteľ pivovaru. Všetci vyjadrili pripravenosť otvorene komunikovať a pomôcť pri hľadaní optimálnych riešení a kompromisu. „Gastro sektor neplní len ekonomickú úlohu svojím príspevkom k rastu HDP, ale zohráva aj významnú sociálnu úlohu. Reštaurácie a podniky sú miestom, kde sa stretávajú, rodiny, priatelia, kolegovia. Rovnako treba pripomenúť, že ide z výraznej miery o malé a stredné podniky so slovenským kapitálom a vlastníkmi. Správne rozhodnutia budú mať dopad nie len na zamestnanosť, ale aj na hotelierstvo a cestovný ruch,“ dopĺňa informácie k výzve Ivan Štefanec.

Celé znenie výzvy si môžete prečítať tu:  Výzva premiérovi – Gastro a pandémia 22.12.2021

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby …

Consent choices