wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Obzretie europoslanca Michala Wiezika za klimatickým summitom v Glasgowe. VIDEO


Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU.

Slovensko ako líder celoeurópskej iniciatívy na ochranu pôdy na Rade ministrov pre životné prostredie

Slovensko vníma pozitívne pokrok v oblasti ochrany pôdy, osobitne z pozície lídra – iniciátora výzvy pre posilnenie ochrany pôdy a predloženia nových účinných návrhov zákonov o pôde na úrovni Európskej únie (EÚ). K výzve Slovenskej republiky sa pripojilo ďalších 10 členských krajín. Výzva bola adresovaná Európskej komisii v nadväznosti na pripravovanú Stratégiu EÚ pre pôdu, ktorá bola zverejnená v novembri. Cieľom tejto stratégie je zvýšiť zásoby uhlíka v poľnohospodárskej pôde, bojovať proti dezertifikácii, obnovovať degradovanú krajinu a pôdu a zabezpečiť, aby všetky pôdne ekosystémy EÚ boli do roku 2050 zdravé.

Európska komisia navrhla v stratégii, aj na základe uvedenej iniciatívy Slovenska, predloženie legislatívneho rámca pre pôdu už v roku 2023. Slovenskú republiku na dnešnom zasadnutí Rady ministrov životného prostredia členských krajín EÚ zastupoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča. Ochrana pôdy je podľa štátneho tajomníka Kiču jednou z kľúčových tém, ktorá nám môže pomôcť aj pri ochrane biodiverzity, jej vodozádržných funkcií. „Približne 60 miliárd EUR ročne sú straty pri nedostatočnej ochrane pôdy, a preto celoeurópske riešenia v tejto oblasti sú kľúčové,“ zdôraznil štátny tajomník Kiča.

Ministri ďalej diskutovali o dosiahnutom pokroku v rámci balíka „Fit for 55“, predovšetkým pre oblasť obchodovania s emisiami (EU ETS), spoločné úsilie (ESR), emisie CO2 pre automobily, zmeny využívania pôdy, oblasť lesníctva (LULUCF) ako aj pre Sociálno-klimatický fond. „Slovensko podporuje záväzky v boji pri ochrane klímy. Preto si cení pokrok dosiahnutý slovinským predsedníctvom v Rade EÚ. Zároveň však citlivo sleduje špecifické sektory v oblasti obchodovania s emisiami, najmä návrh na zaradenie budov a dopravy do tohto systému. Snahou musí byť hľadanie rovnováhy medzi dosahovaním klimatických cieľov, sociálnej spravodlivosti a environmentálnych záujmov,“ podčiarkol štátny tajomník Kiča.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Slovensko privítalo aj legislatívny návrh Európskej komisie pre minimalizáciu svetového odlesňovania, ktorý nadväzuje aj na ciele, prezentované na ostatnom klimatickom samite v Glasgowe (COP 26). Opatrenie zavedie mechanizmy pre lepšiu kontrolu obchodu s komoditami a výrobkami, ktoré sa vyrobili postupmi nešetrnými k svetovým lesom, napr. v oblasti intenzívneho poľnohospodárstva. Príkladom môže byť nešetrná produkcia sóje, či palmového oleja. O takýchto výrobkoch poskytne informáciu aj spotrebiteľom. „Nielen my sami sa musíme správať zodpovedne k našim lesom, ale drancovanie lesov nemôžeme pripustiť ani v iných krajinách. To najmenej, čo môžeme spraviť, je myslieť na ochranu lesných biotopov aj pri našich nákupoch. Každý z nás bude môcť vyvinúť tlak na nezodpovedných producentov”, prízvukoval štátny tajomník Kiča.

Slovensko napokon podporuje aj návrh Rakúska na dodržiavanie princípu predbežnej opatrnosti v prípade nových genómových techník (GMO).

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices