koronavírus testovanie. PHOTO: © European Union 2020

Česko sprísňuje podmienky vstupu do krajiny

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Martin Klus, zverejnil na svojom profile na Facebooku v nedeľu popoludním správu o tom, že Česko mení a sprísňuje podmienky vstupu na jeho územie:

„Od pondelka 27. decembra 2021, budú musieť cudzinci pred vstupom na územie Českej republiky disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu, vyplniť príjazdový formulár a následne sa podrobiť ďalšiemu RT-PCR testu v rozmedzí päť až sedem dní od príchodu na územie ČR. Opatrenie má predísť šíreniu nového variantu omikron.

Slovensko je pre Českú republiku už od 1. novembra 2021 zaradené medzi krajiny s veľmi vysokým rizikom nákazy COVID-19, teda tmavočervené.  Čo platí pre prichádzajúcich z týchto krajín sa podrobnejšie dočítate aj tu:  Ochranné opatrenia ČR

1. Pred vstupom do ČR treba vyplniť Príjazdový formulár.
2. Mať so sebou negatívny výsledok RT-PCR testu
3. Podrobiť sa RT-PCR test na 5. až 7. deň od vstupu do ČR

ALE POZOR: Výnimku z týchto opatrení majú študenti, tzv. pendleri, cezhraniční pracovníci, tranzit (max. 12 hodín), ale aj občania SR, ktorých pobyt potrvá max. 24 hodín (pokiaľ však tento nie je v dňoch 30. 12 až 1. 1., teda na Silvestra).

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia
Ďalšie výnimky sa týkajú očkovaných. Ten, kto je zaočkovaný 2 dávkami alebo ochorenie prekonal, nemusí si robiť test na 5. až 7. deň, ale musí vstúpiť s testom a aj vyplniť príjazdový formulár. A ten, kto je očkovaný už aj posilňujúcou, treťou dávkou  (tzv. booster), tomu stačí vyplniť iba príjazdový formulár. Nie je test pred vstupom na územie (ani potom) vyžadovaný.
Pre občanov ČR a pre občanov EÚ a občanov tretích krajín s prechodným či trvalým pobytom na území ČR (rezidentov) zostávajú podmienky návratu do krajiny rovnaké ako doteraz.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices