vino
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Export šumivých vín z únie vlani prvý raz za desaťročie klesol

Export šumivých vín z Európskej únie (EÚ) vlani klesol o šesť percent na 494 miliónov litrov z úrovne 528 miliónov litrov v predchádzajúcom roku. Išlo o prvé zníženie vývozu šumivých vín z EÚ za desaťročie. Pandémia koronavírusu totiž výrazne utlmila obchod s vínom, keďže mnohé bary a reštaurácie boli zatvorené. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V predošlých rokoch export šumivých vín z Európskej únie rástol v priemere o osem percent ročne. Najviac sa zvýšil v roku 2014. Vtedy v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol o 11 percent. V roku 2020 sa z únie exportovalo predovšetkým talianske šumivé víno prosecco, ktorého sa vyviezlo 205 miliónov litrov a tvorilo 41 percent celkového vývozu. Nasledovalo francúzske šampanské. Vyviezlo sa ho 66 miliónov litrov a tvorilo 13 percent exportu EÚ. Na treťom mieste bolo španielske šumivé víno cava. Exportovalo sa ho 58 miliónov litrov a tvorilo 12 percent vývozu šumivých vín.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Členské krajiny únie vlani celkovo doviezli 9,3 milióna litrov šumivých vín z územia mimo EÚ. Ich dovoz bol len na úrovni dvoch percent exportu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

dovoz, vyvoz

Správa EK naznačuje nárast dovozu aj vývozu agropotravinárskych výrobkov

Agropotravinársky obchod v EÚ sa po spomalení v apríli v máji vrátil späť k nárastu …

Consent choices