auto, cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenská správa ciest vyčerpala z európskych zdrojov vyše 140 miliónov eur, ukončila 21 projektov

Slovenská správa ciest (SSC) na výstavbu obchvatov, modernizáciu ciest, mostov a križovatiek vyčerpala z prostriedkov Európskej únie aktuálne vyše 140 mil. eur, pričom ukončila implementáciu 21 projektov. Plánuje tiež realizáciu projektov zameraných na zvyšovanie bezpečnosti cestnej premávky. V programovom období 2014 až 2020 s možnosťou využitia európskych zdrojov do konca roka 2023 predpokladá prestavať celkovo takmer 400 mil. eur. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Medzi najdôležitejšie v súčasnosti realizované projekty podľa štátnych cestárov patria preložka cesty I/68 v Plavnici (okres Stará Ľubovňa), prvá časť druhej etapy obchvatu Brezna na ceste I/66, modernizácia vybraných úsekov ciest po celom Slovensku a projekty zamerané na zvyšovanie pasívnej bezpečnosti. „V rámci tohto programového obdobia plánujeme začať realizáciu projektu obchvatu Sabinova, ktorý by mal byť fázovaný, a teda financovaný z tohto i budúceho programového obdobia,“ uviedol Guzi.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V programovom období 2021 až 2027 pripravujú cestári v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR zásobník projektov. Ten nie je zatiaľ definitívny, podobne ako suma, ktorá bude pre tieto projekty alokovaná. „Zásobník projektov bude zameraný na výstavbu obchvatov, modernizáciu vybraných úsekov ciest I. triedy a modernizáciu mostných objektov,“ poznamenal Guzi. K najvýznamnejším pripravovaným projektom patria obchvaty Šale, Stropkova, Prievidze, Holíča, Kežmarku a dofinancovanie stavby obchvatu Sabinova.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices