Spoločná európska mena je v obehu už dve desaťročia

Spoločná európska mena je v obehu už dve desaťročia. Približne 300 miliónov Európanov dostalo úplne novú menu do rúk prvého januára 2002. Konverzia dvanástich národných mien na euro bola v histórii jedinečnou operáciou. Spoločná mena sa tak stala najhmatateľnejším úspechom európskej integrácie. Uviedli to ministri financií eurozóny a členovia Európskej komisie (EK) v článku, ktorý na svojej webstránke v piatok zverejnila Rada Európskej únie.

Euro sa stalo druhou najpoužívanejšou menou vo svete. „Naša spoločná mena zostáva veľmi populárna, približne 80 percent občanov si myslí, že euro je pre Európsku úniu dobré,“ uviedli ministri a členovia EK. Expanzia eura pokračuje a dnes sa používa už v 19 krajinách EÚ.

„Euro pôvodne nebolo navrhnuté tak, by vedelo reagovať na seizmické otrasy spôsobené globálnou finančnou a následnou dlhovou krízou. To viedlo k reforme rámca riadenia eurozóny, vytvoreniu spoločného podporného mechanizmu pre krajiny vo finančnej núdzi, a spoločného systému dohľadu pre európske banky,“ uviedli v článku ministri financií a členovia EK.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Keď sa stal evidentný rozsah koronakrízy, na rozdiel od predchádzajúcich šokov bola odpoveďou rýchlejšia, rozhodnejšia a koordinovanejšia akcia, konštatuje článok. „V čase zotavovania sa sveta z pandémie musíme teraz spájať naše úsilie a zdroje na využitie výhod rýchlej digitalizácie sveta a na riešenie klimatickej krízy. Krajiny nemôžu vyriešiť ani jeden z týchto problémov, ak budú konať samostatne,“ dodali ministri financií a členovia EK.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices