sefcovic
Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie. PHOTO: redakcia/red.

M. Šefčovič: Uplynulý rok bol negatívny najmä v dôsledku prudkého rastu cien energií

Rok 2021 sa z hľadiska energetiky končí negatívne, najmä v dôsledku prudkého nárastu cien za energie v kontexte krízy s dodávkami plynu do Európy. Agentúre SITA to povedal Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.

Eurokomisár konštatoval, že Európska únia musí pridať s prechodom z fosílnej na nízkouhlíkovú energiu. „Potvrdzujú to aj astronomické ceny za emisné povolenky, ktoré sú ranou tak pre celkovú konkurencieschopnosť ekonomiky EÚ, ako aj pre domácnosti náchylné na energetickú chudobu,“ povedal Šefčovič. Eurokomisár preto pochválil predložený návrh na posilnenie bezpečnosti dodávok plynu do Európy. „Jednak cez zásobníky s plynom, pretože bude povinné posudzovať riziká súvisiace s ich naplnenosťou, osobitne ak sú vo vlastníctve tretích krajín mimo EÚ. Prvýkrát povoľujeme, aby si členské krajiny zabezpečili strategické zásoby plynu pre prípad krízy cez spoločné verejné obstarávanie,“ doplnil Šefčovič. Eurokomisár podotkol, že s plynom sa ráta ako s prechodným zdrojom energie na ceste ku klimatickej neutralite. S dekarbonizáciou podľa Šefčoviča pomáha aj jadrová energia.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Podpredseda EK konštatoval, že v roku 2022 aj v nasledujúcich rokoch bude potrebné mať na zreteli kybernetickú bezpečnosť, najmä z pohľadu kritickej infraštruktúry a sietí.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vicepremiérka Remišová hodnotí rok od volieb: Z eurofondov sme zachránili stovky miliónov eur

Upratovanie v eurofondoch považuje vicepremiérka Veronika Remišová za jednu z najväčších výziev, pred ktorými po nástupe do …

Consent choices