plyn, ropovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia chce uznať plyn a jadrovú energiu za tzv. zelené zdroje

Európska komisia (EK) navrhla plány označiť niektoré druhy plynu a jadrovú energiu za nízkouhlíkové zdroje energie, ktoré by mali byť súčasťou desaťročia trvajúceho procesu k postupnej klimatickej neutralite. Referuje o tom spravodajský portál BBC.

Komisia v návrhu tvrdí, že plyn a jadrová energia sú kľúčom k prechodu na čistejšiu energiu. Návrh prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako sa krajiny na klimatickom samite COP26 v škótskom Glasgowe zaviazali udržať nárast priemerných teplôt na svete „hlboko pod“ dvomi stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou.

„Je potrebné uznať, že plyn a jadrová energia môžu prispieť k dekarbonizácii hospodárstva únie,“ uvádza sa v návrhu EK. Podľa návrhu by sa za „zelené“ považovali iba plynové a jadrové elektrárne s najvyššími štandardmi. Jadrové elektrárne by tiež museli mať prísne plány likvidácie odpadu. V prípade plynu by mal existovať limit, koľko oxidu uhličitého sa môže uvoľniť na kilowatthodinu vyrobenej energie.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Ak väčšina členských štátov EÚ podporí tento návrh, od roku 2023 to bude súčasťou platnej legislatívy. Jadrovú energiu v rámci EÚ presadzovalo najmä Francúzsko. Naopak, zámer EK označiť plyn a jadrovú energiu za „zelené“ vyvolal kritiku zo strany Nemecka, ktoré je v procese postupného odstavovania jadrových elektrární a v prevádzke ich má už len niekoľko.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices