Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Macron chce naštvať nezaočkovaných. Chce v tom pokračovať „až do konca“

Prezident Emmanuel Macron sa v rozhovore pre noviny Le Parisien vyjadril, že naďalej plánuje vytvárať tlak na neočkovaných, aby sa nechali vakcinovať. „Neočkovaných chcem naozaj otravovať. A tak v tom budeme pokračovať, až do konca. Taká je stratégia,“ vyjadril sa politik v rozhovore s čitateľmi média.

„Neprináleží prezidentovi republiky triediť dobrých občanov od zlých,“ povedala Valérie Pécresseová, jeho konzervatívna súperka v aprílových prezidentských voľbách, uvádza portál Politico.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Šéf Elyzejského paláca však hovoriac o otravovaní použil slovo emmerder, ktoré má vo francúzštine vulgárny význam, a vyslúžil si kritiku v parlamente aj medzi rivalmi v boji o prezidentské kreslo, že sa nevyjadruje ako prezident. Počas búrlivej parlamentnej debaty, ktorá sa tiahla do stredajšieho rána a napokon ju prerušili, sa minister zdravotníctva Olivier Véran usiloval brániť Macronove slová s tým, že jeho „úmyslom bolo predovšetkým chrániť obyvateľov“.

Delenie spoločnosti

„Nepotrebujeme rozdeliť Francúzsko, rozdeliť Francúzov.“ Potrebujeme uzmieriť túto krajinu,“ dodala Pécresseová. Krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová odsúdila vyjadrenia „bezprecedentnej vulgárnosti a násilia zo strany prezidenta republiky“.

Francúzske úrady v utorok oznámili rekordný denný prírastok 271 686 prípadov nákazy koronavírusom. Krajina čelí nárastu infekcií poháňanému novým variantom koronavírusu omikron, ktorý zaťažuje nemocnice a hrozí narušením dopravy, škôl a ďalších služieb. Priemerný denný počet infekcií vo Francúzsku, ktoré má najvyšší denný prírastok potvrdených prípadov v Európe, sa za týždeň viac ako zdvojnásobil, pričom incidencia za posledný týždeň predstavuje viac ako 1 671 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Francúzska vláda zaviedla obmedzenia na zhromažďovanie sa ľudí a tiež povinnosť nosiť rúška nielen v interiéri ale aj v exteriéri.

Marco Németh/ SITA/ Politico

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices