europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V roku 2022 sa budú naši europoslanci venovať klíme, ochrane podnikateľov či ľudským právam

Slovenskí europoslanci v Európskom parlamente (EP) budú do roku 2022 vstupovať s rôznorodou agendou. Niektorí sa budú venovať klíme, iní ochrane malých a stredných podnikateľov či podpore ľudských práv a dôstojnosti. Pre agentúru SITA objasnili, ktorým bodom sa počas svojej práce chcú venovať.

Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) sa chce venovať najmä boju s dezinformáciami. Chce preto prispieť k schváleniu takej regulácie sociálnych sietí, ktorá prenesie viac zodpovednosti za obsah na jednotlivé sociálne siete. Tiež sa plánuje ďalej angažovať v oblasti funkčnosti právneho štátu na Slovensku a usilovať o integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie (EÚ).

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EPP) sa v roku 2022 zameria na podporu slobody a ľudskej dôstojnosti v rôznych oblastiach doma aj v zahraničí. „Zameriam sa tiež na zníženie našej zraniteľnosti v dôsledku závislosti od totalitného režimu Čínskej komunistickej strany a budem naďalej prispievať k rozvoju zásadovej spoločnej zahraničnej politiky EÚ nielen voči tomuto režimu,“ uvádza.

Róbert Hajšel (Smer-SD/S/D) sa zameria najmä na balík opatrení Fit for 55, kde bude okrem úlohy hlavného vyjednávača za výbor pre revíziu zdaňovania elektriny a iných energetických produktov vstupovať aj do rokovaní o kontroverzných opatreniach tohto balíka, napríklad o rozširovaní obchodu s emisiami či o zákaze spaľovacích motorov. „Takéto radikálne kroky treba veľmi starostlivo premyslieť, nielen čo sa týka termínov ich zavedenia, ale aj spôsobov ako ich realizovať tak, aby neviedli k prehĺbeniu tzv. energetickej chudoby v Európe a k následným sociálnym otrasom,“ skonštatoval.

Poslanec EP Ivan Štefanec (KDH/EPP) sa bude venovať pomoci malým a stredným podnikateľom s odstránením zbytočnej byrokracie. Tiež bude podporovať digitalizáciu a inovácie či zlepšenie života seniorov. Sociálnej spravodlivosti a podpore malého a stredného podnikania sa bude v budúcom roku venovať aj Monika Beňová (Smer-SD/S/D). Okrem toho sa chce zamerať aj na posilnenie práv žien, ochrane spotrebiteľa, európskej minimálnej mzde a vyrovnávaniu regionálnych rozdielov v rámci EÚ. Eugen Jurzyca (SaS/ECR) bude presadzovať efektívnosť a stabilitu verejných financií, znižovanie byrokracie a odstránenie bariér voľného obchodu. „Napríklad pri témach batérií, verejného obstarávania, spotrebných úverov a digitalizácie, na ktorých budem v roku 2022 pracovať,“ zdôraznil.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Martin Hojsík (PS/RE) sa bude zasadzovať najmä za ochranu klímy a za opatrenia, ktoré znížia množstvá emisií skleníkových plynov. Chce tiež pomáhať s podporou zelených investícií. „Jednou z hlavných aktivít bude moja snaha o presadenie klimatického šeku. Som presvedčený, že časť peňazí z emisií sa má vrátiť ľuďom, pretože tí nesmú prebrať zodpovednosť za veľkých znečisťovateľov. Túto tému prinesiem aj na európsku úroveň,“ vyhlásil. Venovať sa bude aj ochrane ľudských práv a práv žien. Michal Wiezik (PS/RE) sa v novej frakcii Renew Europe bude tiež venovať ochrane životného prostredia a biodiverzity, tiež ochrane lesov, zvierat a tiež obnoviteľným zdrojom energie.

Na ochranu kritickej infraštruktúry a na jej legislatívu sa zameria Michal Šimečka (PS/RE). Smernica má posilniť odolnosť štátov EÚ v prípade teroristického útoku, živelnej katastrofy či inej krízy. „Zároveň budem ako člen Výboru pre občianske slobody pokračovať v zápase za dodržiavanie princípov právneho štátu, ktoré napríklad Orbánova vláda porušuje, aby si nedemokraticky upevnila moc a mohla naďalej rozdávať naše dane oligarchom,“ uviedol.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices