europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Covid-19 zostáva naďalej hlavnou, i keď nie jedinou témou aj v europarlamente

Covid, covid a opäť raz covid. Tak by sa dal hodnotiť vlaňajšok aj z pohľadu europarlamentu. A vyzerá to tak, že viac menej rovnaké to bude aj v roku 2022. Ale okrem kovidu to bude aj ekonomika, ekológia, digitalizácia, či migrácia. A veľkou témou bude samozrejme aj obrovský nárast cien.

Naši europoslanci ako najpozitívnejšie hodnotia, že napriek rozpačitému rozbehu to napokon dopadlo v únii z pohľadu vakcín dobre. „V Európe je dostatok vakcín pre každého, dokonca Európa je dnes najväčším dodávateľom vakcín globálne,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík. Teda najmä tam, kde to poňali politici a následne aj bežní ľudia zodpovedne. Veľkým plusom je aj dohoda na najväčšej finančnej injekcii v histórii jednotnej Európy. „Fond obnovy, to, že sme sa dokázali dohodnúť na niekoľko stomiliardovom balíčku záchrany našich ekonomík, je niečo, čo predtým málokto predpokladal,“ hovorí Michal Šimečka.

Nie všetko šlo v rámci kovidu tak dobre a stále ani nejde. Napriek covid-passom pretrváva chaos v cestovaní. „Potrebujeme v tom mať poriadok, pretože tu nastal jeden obrovský chaos a bordel,“ kritizuje stav europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.  Covid tak bude určovať dianie v Európe aj tento rok. „Pandémia neodíde zajtra ani pozajtra,“ pripomína Vladimír Bilčík. „Aj v roku 2022 sa budeme baviť o pandémii.

Na poslednú decembrovú schôdzu europarlamentu prišiel aj prezident Ghany, ktorý varoval, že ak sa tretiemu svetu nepomôže s vakcínami, bude to zlé. „Nikto nie je v bezpečí, kým nie sú v bezpečí všetci,“ povedal v pléne Nana Akufo-Addo. „To nie je tak, že keď žijete niekde v Afrike, že sa môžete zaočkovať, keď chcete,“ hovorí Martin Hojsík.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Ďalšou veľkou výzvou 2022 bude energetická kríza a brutálny nárast cien. Tu by podľa europoslanca Štefanca mala Únia viac spolupracovať: „Nielen prepájať infraštruktúru, ale aj spoločne nakupovať dôležitú energiu od kľúčových dodávateľov.“ Európa je aj lídrom v zelenom smerovaní sveta. Jedno sú však ambiciózne ciele a druhé reálne možnosti krajín. Na to budeme musieť tiež nájsť odpovede. „Konkrétne opatrenia, konkrétne kroky, konkrétne aj finančné nástroje,“ hovorí Martin Hojsík.

Prezident Ghany pripomenul členom europarlamentu aj starú známu migráciu a zopakoval, ako by sa dalo proti nej bojovať. „Je nutné, aby boli naše krajiny miestom, kde chcú ľudia žiť a nie z nich utiecť,“ povedal Akufo-Addo. Rok 2022 tak bude opäť raz náročný a Európa musí naďalej hľadať pomyselné kľúče k riešeniam.  „Dobrý mechanizmus, aby sme boli oveľa pripravenejší aj na takéto krízové situácie,“ povedal Peter Pollák.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices