Oficiálne logo francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ. PHOTO: © European Union 2021

Nasledujúci polrok bude v Rade EÚ pod taktovkou Francúzska. Takéto sú očakávania

Francúzsko prevzalo predsedníctvo v Rade EÚ 1. januára 2022. Prečítajte si viac o očakávaniach francúzskych poslancov od nasledujúcich šiestich mesiacov. Nové predsedníctvo deklaruje, že bude pracovať na tom, aby bola Európa silnejšia a suverénnejšia. Tiež má ambíciu presvedčiť Európanov, že spoločná odpoveď je najlepšou odpoveďou na súčasné výzvy, ktorým čelíme.

Medzi hlavné priority predsedníctva patria:

  • ekologická transformácia
  • regulácia ekonomiky a zodpovednosť digitálnych platforiem
  • sociálna Európa

Zistite viac o prioritách francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Takéto sú očakávania francúzskych europoslancov od predsedníctva:

Vzhľadom na prezidentské voľby na jar vo Francúzsko, by bolo bývalo užitočné, aby vláda požiadala o presun predsedníctva. “V každom prípade, francúzske predsedníctvo by nemalo byť len komunikačným cvičením, ale malo by zrealizovať dve alebo tri jasne definované priority na dosiahnutie jedného cieľa, odstránenie slabých miest,” povedal François-Xavier Bellamy (EĽS). Podľa jeho názoru, predsedníctvo by sa malo zamerať na tri konkrétne body: “naše energetické dodávky, mechanizmus úpravy uhlíkových hraníc a reformu európskej migračnej politiky.”

Predsedníctvo by malo byť vo svojej práci poháňané potrebou sociálnej a klimatickej spravodlivosti, hovorí Sylvie Guillaumeová (S&D). Konkrétnejšie očakáva od Fracúzska, že sa zameria na legislatívny balíček “Fit for 55”, ktorý zahŕňa klimatickú návrhy a tiež dúfa, že by mohla byť dosiahnutá medziinštitucionálna dohoda ohľadom smernice o minimálnej mzde.

Ohľadom Konferencie o budúcnosti Európy, ktorá je ďalšou prioritou francúzskeho predsedníctva, Sylvie Guillaumeová dúfa, že “závery konferencie dostanú reálny základ bez filtra, aj keď to bude znamenať, že budú musieť byť otvorené zmluvy”.

Pre Marie-Pierre Vedrenneovú (Skupina Renew Europe), jednou z prvých priorít francúzskeho predsedníctva v Rade EU bude zabezpečiť inovatívnu, sociálne férovú a economicky udržateľnú obnovu. Poslankyňa Vedrenneová tiež verí, že predsedníctvo bude príležitosťou pre prácu na zjednotenej Európe, ktorá nerobí kompromisy v oblasti svojich hodnôt. “Musíme posilniť Európu, ktorá ochraňuje, ktorá obraňuje svoju víziu sveta a posilňuje pocit spolupatričnosti,” dodala.

Poslanci z frakcie Zelených David Cormand a Michèle Rivasiová zdôrazňujú, že „máme povinnosť vrátiť Európsku úniu späť na cestu právneho štátu a chrániť základné ľudské práva pre všetkých.“ Tiež trvajú na tom, že klimatická kríza a ochrana životného prostredia by mali byť prioritami počas francúzskeho predsedníctva v EÚ. „V súvislosti s ekologickou, sociálnou a demokratickou krízou, Francúzsko musí znova posilniť ambíciu v hľadaní riešení na ukončenie blokov, ktoré často paralyzujú celú EÚ,“ zakončili poslanci z tejto frakcie.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Jordan Bardella (Skupina Identita a demokracia) očakáva od predsedníctva reformu Schengenu na zabezpečenie voľného pohybu len pre Európskych občanov. Podľa europoslanca teroristické útoky spáchané islamskými teroristami, ktorí boli schopní po prekročení hraníc využívať priestor Schengenu poukazujú na to, aký slabý je súčasný systém. Francúzske predsedníctvo „by malo byť konečne príležitosťou na odvážne reformy, na ktoré čakajú Francúzi aj všetci obyvatelia Európy,“ dodal poslanec Bardella.

Podľa Manon Aubryovej (Skupina ľavice) „francúzske predsedníctvo musí byť celkom zamerané na dve hlavné priority – klimatickú krízu a rast nerovností.“ Poslankyňa zdôrazňuje, že Francúzsko by malo „presadzovať a obraňovať ambicióznejšiu Zelenú dohodu, bojovať za skutočnú európsku minimálnu mzdu a tlačiť na celkovú transformáciu rámca riadenia ekonomiky na ukončenie tlaku na konkurenciu a škrty.“ Podľa poslankyne Aubryovej je tiež zodpovednosť firiem jednou zo základným tém, ktorou by sa malo predsedníctvo zaoberať.

Francúzsko prevezme rotujúce predsedníctvo Rady od Slovinska, Radu bude viesť už po trinásty raz. Ďalšou krajinou, ktorá prevezme túto úlohu bude od 1. júla 2022 Česko.

O mam

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices