Miriam Lexmann, europoslankyňa KDH/EĽS. PHOTO: M. Lexmann

M. Lexmann k ceste generálneho prokurátora do Ruska: Kultivujme verejný priestor

Europoslankyňa Miriam Lexmann sa vyjadrila k aktuálnej ceste generálneho prokurátora do Ruska, ako aj k diskusii o obrannej zmluve medzi SR a USA:

„Dezinformácie šíriace sa v posledných dňoch vo veci návrhu dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA vyvolali opäť spoločensky zbytočnú polarizáciu. V tejto hlbokej polarizácii vidím bezpečnostné riziko pre našu krajinu.

Vývoj situácie ma mrzí rovnako ako spôsob politicky motivovanej reakcie generálneho prokurátora, ktorá vo svetle jeho pracovnej cesty do Ruska vyznieva účelovo.

Dodržiavanie ľudských práv je základným pilierom slobodnej spoločnosti. Ruský generálny prokurátor je zodpovedný za hrubé porušovanie ľudských práv čo vyústilo do zaradenia jeho osoby na sankčný zoznam EÚ. Cestu slovenského generálneho prokurátora do Ruska považujem za návrat do čias odklonu od základného nastavenia našich vzťahov a hodnôt v európskom a medzinárodnom priestore. Zneucťuje politicky prenasledovaných.

Kým naši partneri v NATO vedú na summite s Ruskom náročné rokovania s cieľom medzinárodnej bezpečnosti, náš generálny prokurátor si bude pripíjať na zdravie so strojcami režimu posielajúceho ľudí túžiacich po slobode do väzenia a oslavovať 300 rokov ruskej generálnej prokuratúry, ktoré zahŕňajú aj obdobie historicky jedného z najbrutálnejších
totalitných režimov porušovania ľudských práv vrátane genocídy.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Návrat k základným hodnotám, pravde a odbornej diskusii považujem za pilier kultivácie verejného priestoru, našej vnútornej jednoty, a teda aj našej bezpečnosti.“

Prečítajte si celé znenie vyhlásenie KDH: 
https://kdh.sk/polarizovat-narod-pre-zmluvu-s-usa-je-nebezpecne-ustavnost-moze-preverit-ustavny-sud/

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices