priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Priemyselná produkcia únie v novembri medzimesačne vzrástla o 2,5 %

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v novembri medzimesačne stúpla o 2,3 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o 2,5 percenta. Medziročne však novembrová priemyselná výroba eurozóny klesla o 1,5 percenta a v rámci celej EÚ stagnovala. Na Slovensku sa priemysel medzimesačne zväčšil viac ako priemer EÚ, a to o 3,5 percenta, a posilnil aj medziročne, a to o 4,3 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, sa produkcia priemyselného odvetvia medzimesačne najviac zvýšila v Írsku (37,3 %), Poľsku (5,9 %) a v Českej republike (4,8 %). Najviac priemyselný sektor v novembri oproti októbru oslabil v Belgicku (-4,4 %), na Malte (-3,7 %) a v Luxembursku (-2,3 %).

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba v novembri najviac zmenšila v Írsku (-30,4 %), na Malte (-7,8 %) a v Nemecku a Luxembursku (zhodne -2,5 %). Najviac sa priemyselná produkcia medziročne zväčšila v Litve (17 %), Poľsku (15,3 %) a v Bulharsku (13,3 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

autonehoda

Bezpečnosť cestnej premávky: počet úmrtí na európskych cestách je na úrovni spred pandémie

Podľa konečných údajov o smrteľných nehodách na cestách v roku 2021, ktoé uverejnila Komisia, bolo …

Consent choices