namornici, lod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Brusel odmietol fúziu juhokórejských výrobcov plavidiel Hyundai a Daewoo

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová uviedla, že fúzia by viedla k vyšším cenám lodí na prepravu skvapalneného zemného plynu.

Európska únia odmietla fúziu juhokórejských výrobcov plavidiel Hyundai a Daewoo. Únia uviedla, že spojenie dvoch najväčších hráčov v tomto odvetví na svete, by znamenalo, že by úplne ovládli globálnu produkciu lodí na prepravu skvapalneného zemného plynu (LNG).

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová uviedla, že fúzia by viedla k „menšiemu počtu dodávateľov a vyšším cenám veľkých plavidiel na prepravu LNG„. Zo strany európskych klientov pritom pochádza takmer polovica objednávok na trhu týchto lodí, ktorého hodnota je 45 miliárd dolárov.

„Zakázali sme toto spojenie,“ oznámila Vestagerová. Dodala, že výstavba lodí na prepravu LNG je taký komplikovaný proces, že už teraz je vstup nových hráčov na trh náročný. Hoci úrad eurokomisárky Vestagerovej má veľké právomoci pri kontrole takýchto fúzií a zabezpečovaní, aby európskych spotrebiteľov nepoškodzovali dominantné sily na trhu, ide len o desiate zablokovanie zlúčenia firiem za posledné desaťročie. Európska únia pritom za toto obdobie dostala 3-tisíc žiadostí na povolenie fúzie.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Moderné technológie prakticky denne posúvajú hranice možností

Stávajú sa súčasťou života 21. storočia a sú alfou a omegou rozvoja všetkých oblastí ekonomiky. Inteligentné …

Consent choices