wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Je čas na Európskeho komisárka/ku pre zvieratá? Pýta sa europoslanec Michal Wiezik

Je čas. Čo myslíte? 😎 Podporil som iniciatívu #EUforAnimals s cieľom zlepšiť animal welfare a dať zvieratám silnejší hlas – chceme komisára/ku EÚ pre dobré životné podmienky zvierat. Komisár alebo komisárka by mala získať väčší vplyv a právomoci a bola by zodpovedná nielen za zdravie a bezpečnosť potravín ako to je dnes, ale aj dobré životné podmienky zvierat, čo by výrazne podporilo legislatívny pokrok, ako aj presadzovanie už existujúcej legislatívy. Bolo by to významné politické rozhodnutie, ktoré by viedlo k väčšej zodpovednosti v téme ochrany zvierat. Ste za?

Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/.

Viac ako 100 europoslancov sa Európskej komisie pýta, či zriadi post eurokomisára pre zvieratá. Odpoveď musí poskytnúť do 11.4.2022

V článku 13 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ) sa uznáva, že zvieratá sú cítiace bytosti. Ako ukázali odpovede na prieskumy Eurobarometra, európskym občanom záleží na zvieratách a chceli by, aby sa ich životné podmienky zlepšovali prostredníctvom jasných právnych predpisov, účinných politík a pridelenia primeraných zdrojov.

Právne predpisy EÚ v oblasti dobrých životných podmienok zvierat sa vyvíjajú od roku 1974, ale prístup inštitúcií EÚ nie je konzistentný, čo prispelo k problému nedostatočného presadzovania na rôznych frontoch.

Komisár EÚ zodpovedný za dobré životné podmienky zvierat by mal získať väčší vplyv a právomoci v rámci inštitúcií EÚ v tejto oblasti, ktorej význam táto Komisia jasne uznala.

Viac ako 145 000 občanov EÚ a viac ako 155 poslancov EP zo všetkých politických skupín sa už zapojilo do kampane #EUforAnimals s cieľom žiadať, aby sa kládol väčší dôraz na dobré životné podmienky zvierat tým, že sa zodpovednosť za ne jasne uvedie v názve príslušného generálneho riaditeľstva Komisie a v názve funkcie príslušného komisára.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Komisár by teda bol zodpovedný za „zdravie, bezpečnosť potravín a dobré životné podmienky zvierat“, čo by výrazne podporilo legislatívny pokrok, ako aj riadne presadzovanie.

Bolo by to významné politické rozhodnutie, ktoré by viedlo k väčšej zodpovednosti za dobré životné podmienky zvierat v inštitúciách EÚ, čím by sa zvýšila konzistentnosť, účinnosť a vplyv tvorby politík v tejto oblasti.

Jedným z bezprostredných účinkov návrhu by bolo zriadenie osobitného riaditeľstva pre dobré životné podmienky zvierat v rámci Generálneho riaditeľstva Komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín (GR SANTE), čím by sa primerane uznal ich osobitný význam.

Plánuje Komisia reagovať na tento návrh kladne? Ak áno, aké postupy sa začali na jeho vykonanie?

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices