Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Voľba predsedníctva je dôležitá pre ďalšie efektívne fungovanie Európskeho parlamentu

Európsky parlament sa dostáva do druhej polovice svojho legislatívneho obdobia. S tým súvisí voľba jeho nového predsedníctva, teda samotného predsedu, podpredsedov a kvestorov.

Ide o kľúčovú časť agendy tohto týždňového plenárneho zasadnutia. Voľba predsedníctva je dôležitá pre ďalšie efektívne inštitucionálne fungovanie Európskeho parlamentu,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová. Voľba predsedu by sa mala uskutočniť v utorok, v súčasnosti sú známi štyria kandidáti.

Pred začiatkom voľby sa bude konať spomienková slávnosť venovaná predsedovi Davidovi Mariovi Sassolimu. „Patril medzi najslušnejších politikov akých som doposiaľ poznala, bol ústretový, uvážlivý a čestný. Bolo mi cťou pracovať po jeho boku v uplynulom období v predsedníctve Európskeho parlamentu,“ uviedla poslankyňa.

Po zvolení nového predsedu by si plénum malo vybrať štrnástich podpredsedov a piatich kvestorov, ktorí sa stanú súčasťou predsedníctva pre druhú polovicu súčasného mandátu. „Je pre mňa veľká česť byť opätovne nominovaná na pozíciu kvestorky a veľmi si v tejto súvislosti vážim dôveru mojich kolegov,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O mam

Consent choices