simecka
Michal Šimečka, europoslannec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Šimečka sa stal historicky prvým Slovákom na pozícii podpredsedu Európskeho parlamentu

Europoslanci dnes v Štrasburgu zvolili Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) za podpredsedu Európskeho parlamentu. Šimečka získal 494 hlasov a stal sa historicky prvým Slovákom s týmto postom v EP.

„Veľmi si vážim dôveru poslankýň a poslancov z celej Európy, ktorí ma dnes zvolili. Špeciálne ma teší, že je to úspech pre Slovensko. Prvýkrát sme získali takúto vysokú funkciu v EP, a mňa teší, že hlas Slovenska v európskej politike bude aj vďaka mojej práci opäť o niečo silnejší,” uviedol po svojom zvolení podpredseda progresívcov Šimečka.

Podľa Šimečku táto voľba potvrdzuje tézu, s ktorou vstúpil do politiky. „Cestou k tomu, aby Slovensko prosperovalo, je odbornosť, poctivá robota a schopnosť spolupracovať s partnermi. Vtedy sa nám bude dariť doma, a vtedy budeme aj rovnocenným partnerom väčších krajín. Nie je dôvod, aby sme ticho sedeli v kúte,” upozornil Šimečka.

Šimečka zároveň zdôraznil, že bude naďalej aktívny a prítomný v domácej politike na Slovensku. „V kampani pred víťaznými eurovoľbami v roku 2019 som sľúbil, že budem nielen hlasom Slovenska v Bruseli, ale že budem tiež prinášať európske témy na Slovensko a bojovať tu doma za záujmy našich občanov. V tomto duchu vykonávam celý svoj mandát.”

„V Progresívnom Slovensku je našou prioritou ponúknuť ľuďom alternatívu voči chaotickej vláde a antisystémovej opozícii. Navrhol som desiatky opatrení pre mladých ľudí trpiacich dopadmi pandémie, navštevujem slovenské nemocnice a školy, bojujem proti pokusom obmedziť na Slovensku práva žien či menšín, alebo proti nespravodlivým drakonickým trestom za marihuanu, ktorú naše zákony trestajú prísnejšie ako vraždy či korupciu. Som presvedčený, že z pozície podpredsedu europarlamentu bude môj hlas, ktorým sa zastávam ľudí, počuť ešte hlasnejšie,” pripomenul Šimečka.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

„V eurovoľbách v roku 2019 sme spoločne stáli na čele našej víťaznej koalície, kampaňovali za skutočne európske Slovensko a sľúbili našim voličkám a voličom, že v Európskom parlamente nebudeme sedieť v zadnej lavici. Mysleli sme to vtedy ako metaforu tvrdej práce, no Mišo Šimečka si dnes doslova v Európskom parlamente presadol do prvých lavíc. Jeho dnešný úspech vo voľbách na podpredsedu europarlamentu je nielen ocenením jeho práce europoslanca, ale tiež úspechom celej našej krajiny. Rád som k jeho úspešnej voľbe prispel svojím hlasom a k tomuto úspechu mu srdečne gratulujem,“povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

Bio

Michal Šimečka absolvoval magisterské a doktorské štúdium politických vied na univerzite v Oxforde. Pred vstupom do politiky pôsobil ako poradca českého ministra zahraničných vecí. Radil tiež prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

V roku 2019 viedol ako podpredseda PS kandidátku PS/Spolu, ktorá vyhrala európske voľby so ziskom 20,11%, pričom sám získal vyše 81-tisíc preferenčných krúžkov. V Európskom parlamente bol hlavným spravodajcom dôležitého návrhu mechanizmu na ochranu právneho štátu a demokracie.

Ako jeden z podpredsedov Európskeho parlamentu bude mať na starosti vedenie schôdzí EP, zastupovanie EP navonok, a bude mať špeciálne úlohy pri legislatívnom procese a vo vzťahoch s národnými parlamentami.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices