tazba dreva
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Brusel namieta na pôde WTO proti ruským obmedzeniam vývozu dreva

Európska únia (EÚ) si v piatok vyžiadala konzultácie s Ruskom v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o vývozných obmedzeniach, ktoré Rusko tento mesiac zaviedlo na výrobky z dreva. Informuje o tom Európska komisia (EK) na svojej internetovej stránke.

Ruské obmedzenia citeľne poškodzujú drevospracujúci priemysel EÚ a vedú k značnej neistote na svetovom trhu s drevom, uviedla EK. Od októbra 2020, keď Moskva ohlásila tieto opatrenia, sa EÚ opakovane pokúšala túto situáciu s Ruskom riešiť, ale bezvýsledne.

Európska únia konkrétne napadla zvýšenie ruských vývozných ciel na určité výrobky z dreva a zníženie počtu hraničných priechodov, cez ktoré môže prechádzať ruský vývoz výrobkov z dreva do únie. „Rusko sa vo WTO zaviazalo uplatňovať vývozné clá so sadzbou najviac 13 % alebo 15 % na určité množstvá vývozu. Tieto colné kvóty stiahlo a teraz uplatňuje vývozné clá s oveľa vyššou sadzbou, a to na úrovni 80 %. Rusko teda nedodržiava svoje záväzky vyplývajúce z práva WTO,“ konštatuje Európska komisia.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Okrem toho z viac ako 30 hraničných priechodov zabezpečujúcich vývoz dreva do EÚ Rusko ponechalo iba jeden. Ide o priechod Luttya vo Fínsku. „Zákazom používania existujúcich hraničných priechodov, na ktorých je technicky možné nakladať s takýmto vývozom, Rusko porušuje zásadu WTO, ktorá takéto obmedzenia nepovoľuje,“ dodala EK. Konzultácie zamerané na urovnanie sporu, o ktoré EÚ požiadala, sú prvým krokom mechanizmu WTO na urovnávanie sporov. Ak nedospejú k uspokojivému riešeniu, EÚ môže požiadať WTO o vytvorenie poroty, ktorá v danej veci rozhodne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices