jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Verejný dlh najväčších vyspelých krajín prudko narástol. VIDEOKOMENTÁR

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

🟢 „Dlh je dlh“
správne hovorí Johannes Hahn, komisár zodpovedný za rozpočet. Nepáčia sa mu návrhy na to, aby sa niektoré výdavky (napríklad zelené) do dlhu nerátali. Na tomto sa delia komisári a členské štáty EÚ. Podľa mňa je to starý rozpor, len tentoraz v zelenom.

🟢 Na jednej strane sú tí zodpovednejší, ktorí nechcú prekročiť bezpečnú výšku verejného dlhu, lebo v histórii to viedlo k veľkým tragédiám. Uznávajú, že niektoré nové výdavky môžu mať vysokú návratnosť, ale hovoria, že nimi nemáme navýšiť dlh. Skôr máme vyškrtnúť z verejných výdavkov najprv tie, ktoré návratnosť nemajú, sú stratové. Stačí si pozrieť správy Európskeho dvora audítorov, ak také chceme nájsť.

🟢 Na druhej strane sú tí rozpočtovo menej zodpovední. Väčšinou hovoria, že prichádzajú s „tutovo“ návratnými projektmi. Zhodou okolností sú to väčšinou štáty, ktoré majú dlhodobo vysoké verejné dlhy. Čiže doteraz sa im vkladanie peňazí do návratných projektov veľmi nedarilo.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

🟢 Patrím do tej prvej skupiny. Tak v EP hlasujem a budem hlasovať aj tento rok, keď sa bude rozhodovať o rozpočtových pravidlách. Zdroj rastu bohatstva a kvality života nehľadajme v nekonečne rastúcom verejnom dlhu. Ten podporuje infláciu, umožňuje odkladať potrebné reformy a demotivuje zodpovedné štáty aj jednotlivcov správať sa zodpovedne. Ak sa zodpovedným prestane oplácať byť zodpovednými, potom už nebude komu brať.

Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices