hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

M. Hojsík: Podpora fosílneho plynu by bola prehrou pri ochrane klímy

hojsíkEurópska komisia po silnom lobbingu členských štátov vrátane Slovenska navrhla zaradiť fosílny plyn medzi takzvané prechodné investície v rámci taxonómie udržateľných investícií. Rozhodnutie kritizovali viaceré odborné združenia vrátane Platformy pre udržateľné financie, ktorá je poradným orgánom EK, či známy Rímsky klub. Ku kritike návrhu Komisie sa pridal aj europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska, ktorý vraví, že pozícia Slovenska v presadzovaní plynu ako tranzičnej investície je krokom proti životnému prostrediu.

Návrh Európskej komisie ukazuje, že v súboji o záchranu klímy zatiaľ víťazí lobbing nad faktami, vedou a experízou. A práve veda by mala byť v našom rozhodovaní smerodajná. Komisiou zriadená Platforma pre udržateľné financie (Platform on Sustainable Finance), ktorá je oficiálnym experným orgánom pre taxonómiu, vydala stanovisko v ktorom hovorí, že tento návrh Komisie nie je v súlade s legislatívou o taxonómii. Podľa Platformy je aj nedostatočný a vo všeobecnosti nezabezpečí dostatočný prínos k snahe o prechod na klimatickú neutralitu. K návrhu sa vyjadrili aj prestížny Rímsky klub a Skupina investorov za klímu a dospeli k podobným záverom. Zkrátené a zjednodušené, odborníci Komisii odkázali, že tentokrát proste šliapla vedľa,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík z PS.

Pri boji s klimatickou krízou je kľúčové, aby sa rozhodnutia riadili odporúčaniami odborníkov a odborníčok, nie politikou. Či niečo označíme za udržateľné predsa nemôže byť výsledkom politických dohôd, ale musí byť výsledkom expertízy a rigorózneho posudzovania,“ doplnil progresívny europoslanec.

Viac..  Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Hojsík hovorí, že Slovensko, ktoré na vládnej úrovni podporilo zaradenie plynu a jadra medzi tranzične udržateľné investície, podkopáva svoje vlastné úsilie o dosiahnutie klimatickej neutrality. „To, čo niektorí vládni predstavitelia označili za mimoriadny úspech slovenskej diplomacie, je v skutočnosti prehrou životného prostredia. Ak chceme byť v boji s klimatickou krízou úspešní a zároveň chceme podporiť udržateľný rozvoj Slovenska, zdroje musíme systematicky smerovať do rozvoja energetickej efektívnosti a zelených energií. Bolo by načase, aby to pochopila aj slovenská vláda,“ uzavrel europoslanec Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices