Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

M. Hojsík: Mladý Robert doplatil na nespravodlivé zákony, sedí v base dlhšie ako Bödör

hojsíkKošický krajský súd odsúdil mladého Košičana Roberta Džunka na päťročný trest odňatia slobody. Robert, ktorý do tohto momentu vo väzbe strávil už vyše tisíc dní, doplatil na nezmyselné a zastarané zákony, myslí si Progresívne Slovensko. PS, ktorého petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo vyše 27 tisíc ľudí, vyhlásilo, že po budúcich voľbách bude dôrazne tlačiť na zmenu drakonických trestov v slovenskej legislatíve.

Prípad Roba je smutnou ukážkou, ako zle sú na Slovensku nastavené trestné zákony. Mladý chlapec, ktorý nikomu neublížil, sedí vo väzbe už dlhšie ako Norbert Bödör a, žiaľ, tam aj naďalej ostane. To je ukážkový dôkaz toho, ako je na Slovensku spravodlivosť pokazená. Žiaľ,  je to výsledok nečinnosti ako minulej, tak súčasnej vládnej koalície, ktoré zlyhali v ochrane ľudí a spravodlivosti. Potrebujeme skutočnú dekriminalizáciu a potrebujeme skutočnú spravodlivosť pre ľudí ako je Robo,“ uviedol Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska.

Podľa podpredsedu Európskeho parlamentu a Progresívneho Slovenska Michala Šimečku je hanbou, že na Slovensku ešte aj dnes posielame ľudí na dlhé roky do väzenia za ekvivalent pár pohárov vína. „Nemôžeme sa tešiť z toho, že mladý človek dnes prišiel „len“ o 5 rokov života, keď mu hrozilo 10. Nezmyselnosť týchto trestov už vidia všetci. Napriek tomu s nimi koaliční poslanci a ministerka Kolíková nedokázali nič spraviť. Za Progresívne Slovensko budeme ďalej tlačiť na to, aby prišlo k zmene. Po petícii s desiatkami tisíc podpisov a hromadnej pripomienke vkladám nádej do žiadosti na Európsku komisiu, ktorú som podal s ďalšími kolegami europoslancami,“ uviedol podpredseda EP a progresívcov Šimečka.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Podľa predsedníčky PS Ireny Bihariovej už Slovensko nie je ďalej pripravené znášať takúto nespravodlivosť. „Preto sa nevzdáme a garantujeme, že na zmenu týchto nezmyselne drakonických trestov v našej legislatíve budeme dôrazne tlačiť, teraz aj po budúcich voľbách. Slovensko má samozrejme aj iné problémy, ale takto nespravodlivé a nezmyselné tresty treba čo najskôr zrušiť a neposielať mladých ľudí do väzenia za pár džointov marihuany. Je najvyšší čas posunúť sa do 21. storočia,“ uzavrela Bihariová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices