Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: screenshot video ©European Union 2022

M. KLUS: V Bruseli hovoril, ako neopakovať scenár nízkej účasti v eurovoľbách

„Slovensko víta balík legislatívnych návrhov Európskej komisie venovaný ochrane integrity volieb, posilneniu demokratických systémov a transparentnosti politickej súťaže. Sme pripravení diskutovať o jednotlivých aktoch, no súčasne si uvedomujeme, že v záujme skvalitnenia nášho volebného systému ešte musíme na národnej úrovni splniť viacero domácich úloh. Čaká nás ‚supervolebný‘ rok 2024, keď sa budú konať nielen parlamentné voľby, ale aj dvojkolové prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu. Žiaľ, nie je tajomstvom, že Slovensko už niekoľkokrát zlomilo rekord v najnižšej účasti v eurovoľbách spomedzi členských štátov Európskej únie (EÚ). Aby sa rovnaký scenár neopakoval aj o dva roky, uvažujeme napríklad aj nad zlúčením druhého kola prezidentských volieb s voľbami do Európskeho parlamentu, ale aj s väčším zapojením zastupiteľských úradov SR v zahraničí do volieb, či so zjednodušením volieb poštou. Všetky tieto procesy však ovplyvnia aj snahy o európsku harmonizáciu volebných procesov.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 25. januára 2022 v Bruseli, po prvom tohtoročnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Na úvod diskusie sa ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti venovali legislatívnemu balíku Európskej komisie s názvom „Ochrana integrity volieb a podpora demokratickej účasti“, ktorý súvisí s Akčným plánom pre európsku demokraciu (EDAP)

„Vítame návrhy Európskej komisie smerujúce k posilneniu demokratických systémov, zefektívneniu volebných procesov a väčšej transparentnosti v politickej súťaži. V tejto súvislosti sa prihovárame aj za hľadanie riešenia v súvislosti s financovaním politických strán zo zahraničia, či novými pravidlami pre politickú reklamu, obzvlášť na sociálnych sieťach, kde v posledných rokoch deformujú politickú súťaž aj anonymní ‚diskutéri‘, tzv. internetové boty či trollovia, neraz riadení zo zahraničia,“ upozornil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Zástupcovia členských krajín EÚ následne diskutovali o výzvach spojených s pokračujúcou pandémiou ochorenia COVID-19, a to najmä v súvislosti so šírením variantu omikron. „Zhodli sme sa, že podporujeme koordinované riešenia, medzi ktoré patrí aj uplatňovanie digitálnych COVID certifikátov EÚ, a to aj so zahrnutím tzv. posilňovacej očkovacej dávky. Veľmi vážne sa zaoberáme aj tým, že niektorí naši občania čelia problémom s kompatibilitou očkovacích preukazov pri zaočkovaní v rôznych krajinách Únie. Túto záležitosť možno vyriešiť primárne na národnej úrovni, a preto som požiadal členské krajiny o zdieľanie ich skúseností a osvedčených postupov. Tieto sme následne pripravení tlmočiť aj našim kolegom na rezorte zdravotníctva,“  vysvetlil Martin Klus a opätovne vyjadril jasnú podporu Slovenska aj pre ďalšie zdieľanie vakcín EÚ s tretími krajinami. Upozornil aj na nevyhnutnosť adekvátnej propagácie a marketingu týchto aktivít, obzvlášť po minulej skúsenosti, keď aj menej významná podpora od iných aktérov vyvolala podstatne väčšie mediálne ohlasy, často dokonca negatívne k samotnej EÚ a jej štátom.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

V súvislosti s predstavenými prioritami francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré Slovensko víta a podporuje, štátny tajomník rezortu diplomacie SR M. Klus osobitne upozornil na dôležitosť posilňovania ochrany novinárov. „Žiaľ, v mnohých členských štátoch EÚ sú dnes novinári a médiá pod čoraz väčším tlakom. Európska komisia ešte vlani v septembri zverejnila odporúčania zamerané na zaistenie väčšej ochrany novinárov na európskej úrovni. V tomto smere sme sa v mnohom poučili a naďalej podporujeme túto iniciatívu. Pokračujú aj verejné konzultácie pred zverejnením Európskeho mediálneho zákona koncom tohto roka. Vzhľadom na to si myslím, že aj Rada EÚ by mala mať možnosť vyjadriť sa k tejto dôležitej téme počas nasledujúcich mesiacov,“ vyzval Martin Klus.

Ministri a štátni tajomníci počas utorkového rokovania v Bruseli zhodnotili aj doterajší pokrok v Konferencii o budúcnosti Európy. Z celoeurópskych občianskych panelov vzišla v posledných týždňoch stovka prvých konkrétnych odporúčaní občanov, o ktorých sa diskutovalo na plenárnom zasadnutí počas uplynulého víkendu v Štrasburgu. Tie sa týkajú najmä tém ako právny štát, bezpečnosť, európska demokracia, životné prostredie a zdravie. Slovensko, podľa štátneho tajomníka M. Klusa, víta záujem občanov o dianie v EÚ, no súčasne upozorňuje na to, aby bola naozaj zodpovedne vyhodnotená aj realizovateľnosť jednotlivých odporúčaní a občania dostali adekvátnu spätnú väzbu.

Na záver zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) informovala Európska komisia o aktuálnom stave „pobrexitových“ rokovaní Európskej únie so Spojeným kráľovstvom, ktorých cieľom je nájdenie praktických a flexibilných riešení v intenciách Dohody o vystúpení a tzv. Írskeho protokolu.

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices