dovoz, vyvoz
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia podala na pôde WTO sťažnosť voči registrácii importu na trh Egypta

Európska únia (EÚ) požiadala o konzultácie na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) s cieľom riešiť spor s Egyptom v otázke egyptských požiadaviek na povinnú registráciu importu do tejto krajiny. Podľa EÚ sú tieto požiadavky porušením pravidiel WTO, pretože znamenajú reštrikcie pri dovoze celej škály výrobkov od poľnohospodárskych produktov po domáce spotrebiče. Informovala o tom v stredu na svojej internetovej stránke Európska komisia.

Po uplatnení požiadaviek na registráciu importu v roku 2016 export dotknutých výrobkov z EÚ do Egypta klesol o 40 percent. „EÚ dnes koná, aby bránila európskych exportérov, ktorí čelia neférovým reštrikciám v prístupe na egyptský trh. Tieto dovozné obmedzenia sú podľa pravidiel WTO nelegálne a je nám ľúto, že Egypt ich neodstránil napriek našim opakovaným žiadostiam a snahe o riešenie tejto problematiky,“ povedal eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Registračný proces v Egypte môže trvať aj roky. Egyptské úrady nedokázali vybaviť žiadosti mnohých firiem z EÚ dlhé obdobie napriek početným intervenciám zo strany dotknutých odvetví a Európskej únie. Konzultácie o urovnaní sporu sú prvým krokom v rámci procedúry riešenia sporov na pôde WTO. Ak nepovedú k uspokojivému riešeniu, EÚ môže WTO požiadať o zriadenie panelu, aby o probléme rozhodol.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann k medzištátnej sťažnosti SR v prípade smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku

Vyjadrenie poslankyne Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH/EĽS) k medzištátnej sťažnosti zo strany SR v prípade …

Consent choices