transport zvierat
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Transporty zvierat v otrasných podmienkach pokračujú. Búria sa aj slovenskí europoslanci

V Európskej únii sa masívne obchádzajú pravidlá pri preprave zvierat. Mnohé sa transportujú už po dvoch týždňoch od narodenia, odkázané sú teda na materské mlieko a nemajú zabezpečenú ani len vodu. Niekedy strávia v kamiónoch, v stiesnených kobkách, aj tisíce kilometrov, čo mnohí europoslanci považujú za mimoriadne nehumánne. Odpoveďou by mohol byť vznik nového eurokomisára pre zvieratá. Vyše stovka europoslancov už zaslala Európskej komisii spoločnú otázku, či vznik nového úradu umožní.

Státisíce ľudí už podpísali petíciu, aby vznikol špeciálny eurokomisár pre ochranu zvierat. Ten by mal riešiť podmienky ich chovu „Nemôže byť predsa legálne, aby aj zo Slovenska išli transporty živých zvierat po ceste do Kazachstanu. Hovädzí dobytok, transport trvá až dva týždne niekedy,“ vyjadril sa europoslanec Martin Hojsík. Najväčším problémom  totiž stále zostávajú transporty zvierat. V tesných priestoroch, bez vody či potravy, cestujú stovky kilometrov. „Zvieratá dopravujeme cez polovicu zemegule v podstate kým sa dostanú do cieľového miesta, kde po tom sú usmrtené,“ ozrejmil situáciu europoslanec Peter Pollák.

„Sú transportované aj vo veľmi vysokom štádiu tehotenstva, dochádza k spontánnym pôrodom alebo potratom na palubách kamiónov, čo teda nie je niečo, čo by bolo zlúčiteľné s našou legislatívou a vôbec s humánnym prístupom k zvieratám,“ opísal príšerné podmienky zvierat europoslanec Michal Wiezik. Špeciálny výbor europarlamentu rok a pol monitoroval tieto transporty. Zaznamenané sú tiež prípady, kedy sa viezli ovce a jahňatá zo Slovenska po mori až do Líbye. Na konci tohto transportu boli ihneď poslané na bitúnok.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

„Aby sa hlavne skrátila povinne maximálna dĺžka transportu za deň a aby sa aj zaviedli povinné prestávky a aby sa aj uzákonila maximálna a minimálna teplota pri transporte pre tieto zvieratá,“ načrtol možný scenár zlepšenia europoslanec Robert Hajšel. Zhoda tak v tomto panuje naprieč politickým spektrom. Výbor odporúča tiež zakázať prevozy gravidných samíc v treťom trimestri a zvýšiť hranicu veku zvieraťa aspoň na šesť týždňov.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices