plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia a Spojené štáty sa zaviazali k energetickej bezpečnosti a udržateľnosti Európy

Európska únia a Spojené štáty sa dohodli na spolupráci v oblasti energetickej bezpečnosti. Ako uvádza oficiálna stránka Európskej komisie v spoločnom vyhlásení predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej a amerického prezidenta Joea Bidena, obe strany sa zaviazali k energetickej bezpečnosti a udržateľnosti „starého kontinentu“ a k urýchleniu globálneho prechodu na čistú energiu.

Únia v ostatnom desaťročí investovala do diverzifikácie dodávok prostredníctvom infraštruktúry a posilnenia svojich vnútorných energetických sietí, čím sa zvýšila odolnosť a flexibilita energetických trhov EÚ. Európska komisia plánuje zintenzívniť spoluprácu s členskými štátmi v oblasti bezpečnosti dodávok v rámci transparentných a konkurencieschopných trhov s plynom spôsobom zlučiteľným s dlhodobými klimatickými cieľmi a dosiahnutím nulových čistých emisií do roku 2050.

Únia aj USA taktiež chcú zabezpečiť energetickú bezpečnosť Ukrajiny a postupnú integráciu Ukrajiny s trhmi EÚ s plynom a elektrickou energiou. Chcú sa zároveň vyhnúť šokom v otázkach zásobovania v prípade, že by Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu. Pracujú preto na dostatočných a včasných dodávkach zemného plynu do EÚ z rôznych zdrojov na celom svete. Spoločné vyhlásenie podotýka, že USA sú už teraz najväčším dodávateľom skvapalneného zemného plynu do EÚ.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

EÚ predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci do konca júna 2024

Európska komisia v pondelok oznámila, že predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci o ďalšie tri mesiace, …

Consent choices