bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimír Bilčík: Úspech slovenských vyjednávačov v Srbsku

Po bojkote volieb časťou opozície v roku 2020 sa mediátorom Európskeho parlamentu, medzi ktorými sú aj dvaja Slováci Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) a Eduard Kukan, podarilo dojednať účasť všetkých relevantných politických strán v nadchádzajúcich voľbách a podmienky pre férovejšiu volebnú kampaň v Srbsku. Dnes sa mediátori vrátili do Belehradu na misiu a rozhovory so srbskými partnermi o praktickom plnení dojednaných záväzkov. Misia v Srbsku sa skončí dnes popoludní tlačovým vyhlásením mediátorov a predsedu srbského parlamentu Dačića.
Europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý je stálym spravodajcom EP pre Srbsko, jeho slovinská kolegyňa Tanja Fajon a bývalí europoslanci Eduard Kukan a Knut Fleckenstein viedli medzistranícky dialóg v Srbsku od roku 2019 s dvoma cieľmi – zapojiť všetky politické strany vrátane bojkotujúcej opozície do predvolebnej súťaže a zvýšiť dôveru verejnosti vo volebný proces pred parlamentnými voľbami. Tento týždeň sa v Belehrade spoločným vyhlásením európskych mediátorov a predsedu srbského parlamentu Ivicu Dačića skončí ďalšia fáza medzistraníckeho dialógu pred supervolebným rokom.
Od jesene 2019 absolvovali mediátori Európskeho parlamentu desiatky online rokovaní a sedem misií priamo v Srbsku, kde vyjednávali s predstaviteľmi vlády, parlamentnej väčšiny a opozície o volebných pravidlách, prístupe do médií a účasti politických strán vo voľbách. Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) komentuje dnešné úspešné zavŕšenie medzistraníckeho dialógu nasledovne: “Pre pokrok prístupových rokovaní Srbska do Európskej únie je veľmi dôležité, aby v krajine prebiehala volebná súťaž všetkých politických strán, ktoré o priazeň voličov súperia. Vďaka účasti všetkých strán v nadchádzajúcich voľbách má Srbsko šancu presunúť zápas svojich politických strán z ulice tam, kde sa má v liberálnych demokraciách odohrávať –  do parlamentu a ďalších volených orgánov a verejných inštitúcií. Dôležitým krokom na ceste Srbska do EÚ bude práve slobodný a férový priebeh aprílových volieb aj v súlade s princípmi a pravidlami, ktoré sme dohodli so srbskými partnermi, a ktorých skutočné plnenie budeme dôsledne sledovať. Občania v Srbsku si zaslúžia rozhodovať o vlastnej budúcnosti v otvorenej a demokratickej súťaži,” povedal Bilčík, ktorý ako europarlamentný spravodajca hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ v pravidelných správach, o ktorých každoročne hlasujú všetci europoslanci. Európsky parlament dlhodobo podporuje rozšírenie o krajiny západného Balkánu a zohráva v tomto procese dôležitú politickú úlohu, pretože musí súhlasiť so vstupom každého nového členského štátu.
“Slovenská stopa v srbskej politike-srbskom reformnom procese je za ostatných pár rokov nezmazateľná. Okrem desiatok hodín strávených na technických rokovaniach sme dosiahli pokrok aj pri zložitých rokovaniach s predsedom parlamentu Dačićom či prezidentom Vučićom. Som rád, že europoslanec Bilčík nadviazal na slovenskú tradíciu v podporovaní demokratizačného procesu v Srbsku,” doplnil Eduard Kukan, bývalý minister zahraničných vecí, ktorý bol jeden z najvplyvnejších europoslancov pri otázkach rozširovania EÚ.
Posledné srbské parlamentné voľby v roku 2020 boli poznačené čiastočným bojkotom opozičných strán, ktoré sa do nich nezapojili. Ďalšie prezidentské, parlamentné a komunálne voľby sa v Belehrade a v Srbsku uskutočnia 3. apríla 2022.
Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices