hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Robert Hajšel: Slovensko musí bojovať za jadrovú energiu, vyrábame z nej viac ako polovicu elektriny

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Jadro a plyn navrhuje Európska komisia zaradiť medzi udržateľné zdroje energie

Jadro by už mohlo byť čoskoro zaradené medzi udržateľné zdroje energie v Európe. Európska komisia na ostatnom rokovaní Európskej rady pripravila návrh, ktorý zaraďuje jadro medzi udržateľné zdroje energie. Európska komisia tiež v dokumente uznala zemný plyn ako dočasne udržateľný zdroj energie, ktorý má pomôcť najmä pri prechode z vysoko znečisťujúcich palív, akým je napr. uhlie.

Predseda slovenskej vlády Eduard Heger rozhodnutie privítal. „Ide o vyvrcholenie vyše ročného intenzívneho úsilia, v ktorom sme mali viacerých spojencov na čele s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či s vtedajším českým premiérom Andrejom Babišom, s ktorým sme počas posledných rozhovorov v Bruseli neprestávali vyvíjať tlak v tejto otázke. Je pre nás kľúčové, aby jadro neostalo v investičnej nevýhode,“ povedal Heger.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Komisia, podľa premiéra, svojím rozhodnutím uznala, že na naplnenie cieľa, ktorým je klimatická neutralita, je potrebné prihliadnuť na energetický mix jednotlivých členských štátov, keďže tie majú rôzne štartovacie pozície. Slovensko celoeurópsky cieľ dosiahnutia klimatickej neutrality do roku 2050 podporuje. Bez jadrovej energie to však podľa premiéra nepôjde.

Kategorizácia jadrovej energie ako udržateľného zdroja je podmienená bezpečným odstraňovaním jadrového odpadu členskými štátmi, ktoré jadrové elektrárne prevádzkujú.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices