lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Miriam Lexmann: Tlak Číny voči Litve je neakceptovateľné, francúzske predsedníctvo musí konať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Brusel podal sťažnosť na pôde WTO pre spor o litovský export na čínsky trh

Európska únia (EÚ) podala sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii (WTO) v súvislosti so sporom o export z jej členského štátu Litvy na čínsky trh. Únia obvinila Peking zo snahy podkopávať jej jednotný trh. Eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis vyhlásil, že EÚ si zaslúži viac rešpektu a dodal, že Peking by mal ukončiť vydieranie jej členských štátov obchodnou taktikou, napríklad blokovaním importu z politických dôvodov. „Naše vzťahy si vyžadujú vzájomný rešpekt,“ konštatoval Dombrovskis, keď ohlásil krok EÚ na pôde WTO.

Litva narušila diplomatický zvyk a súhlasila, aby kancelária Taiwanu vo Vilniuse v názve používala slovo Taiwan namiesto termínu Čínsky Tchaj-pej. Ten používajú iné krajiny, aby sa vyhli tomu, že urazia Peking. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a podľa nej nemá právo na diplomatické uznanie.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

„Čína tlačí na medzinárodné firmy, aby vo svojej produkcii nepoužívali litovské komponenty. Inak môžu čeliť importným obmedzeniam,“ povedal Dombrovskis. „EÚ je odhodlaná konať jednotne a konať rýchlo proti opatreniam, ktoré sú porušením pravidiel WTO,“ dodal eurokomisár. Litva Európskej únii za podporu vyjadrila vďačnosť. „Tento krok je jasným odkazom Číne, že EÚ nebude tolerovať politicky motivované kroky v oblasti ekonomického nátlaku,“ vyjadril sa litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices