Buk lesný, európsky strom roka. PHOTO: Ekopolis.sk/Martin Babarik

Hlasovanie spustené: Tatranský dáždnik ide do boja o titul Európsky strom roka

Buk lesný – previsnutý, známy aj ako Tatranský dáždnik či Strom zaľúbencov ide do boja o titul Európsky strom roka. Nachádza sa pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Nadácia Ekopolis vyzýva k jeho podpore. Hlasovať sa môže od 1. do 28. februára na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Informuje o tom hovorkyňa Nadácie Ekopolis Martina Ragalová Hromadová v tlačovej správe.

Buk lesný, alebo aj známy Tatranský dáždnik, je opradený istým tajomstvom, pretože nik presne nevie určiť, kto a kedy ho vysadil. Odhadom má 70 rokov a má veľké šťastie, že sa ocitol pod ochrannými krídlami členov Horskej záchrannej služby, ktorí sa oň starajú a dokonca ho zachránili pred výrubom. Dnes je symbolom Starého Smokovca a unikátom vo Vysokých Tatrách,“ uviedla Hromadová. Tatranský dáždnik sa stal minulý rok víťazom národnej súťaže Strom roka, ktorú organizuje Nadácia Ekopolis.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Verejnosť môže zahlasovať za 16 stromov, ktoré reprezentujú jednotlivé európske krajiny v súťaži. Hlasujúci budú mať k dispozícii dva hlasy, ktoré budú môcť ľubovoľne prideliť. Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011. Na Slovensku oslávi anketa tento rok 20. výročie. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

wiezik

Michal Wiezik: Posledná šanca hlasovať za európsky strom roka. VIDEO

Do konca februára môžete hlasovať za svojho kandidáta pre Európsky strom roka. Tento rok je …

Consent choices