Roberta METSOLA, predsedníčka EP, Michal SIMECKA, podpredseda EP. PHOTO: Daina Le Lardic

Šimečka bude mať v europarlamente na starosti oblasť demokracie a ľudských práv

Nové vedenie Európskeho parlamentu má za sebou prvé oficiálne zasadnutie aj rozdelenie povinností a portfólií na druhú polovicu mandátu do leta 2024.  Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko/Renew Europe) získal viaceré tematické oblasti. Bude dohliadať na dôležitú oblasť ochrany ľudských práv a demokracie, v jeho portfóliu budú tiež audity, rodová rovnosť a výskumná činnosť EP.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola sa dohodla so svojimi 14 podpredsedníčkami a podpredsedami na rozdelení agendy, za ktorú budú zodpovední. Predchádzali tomu bilaterálne stretnutia aj prvé spoločné zasadnutie vedenia Európskeho parlamentu v uplynulom týždni.

Metsola sa rozhodla delegovať na podpredsedu europarlamentu Michala Šimečku viaceré tematické oblasti. Okrem vedení plenárnych schôdzí a zastupovania predsedníčky pri služobných cestách a oficiálnych prijatiach bude mať historicky prvý slovenský podpredseda na starosti oblasť demokracie a  ľudských práv. To zahŕňa všetky aktivity a podujatia Európskeho parlamentu v tejto téme.

„Moju novú pracovnú náplň som prijal s pokorou, zodpovednosťou ale aj radosťou, pretože ide o oblasť, v ktorej som aktívny od začiatku môjho europoslaneckého mandátu. Chcem nadviazať na prácu, ktorú som odviedol už pri návrhu a schválení nástroja pre monitoring dodržiavania demokracie a právneho štátu v členských krajinách. Verím, že hlas na ochranu týchto kľúčových hodnôt a inštitúcií sa mi podarí v Európskom parlamente ešte viac zintenzívniť,“ povedal Šimečka. Túto agendu bude mať na starosti spolu s fínskou kolegyňou Heidy Hautalovou (Greens/European Free Alliance).  

Šimečka bude tiež členom vysokej skupiny pre rodovú rovnosť a diverzitu. „Je to dôležitá oblasť, na ktorej dlhodobo pracujeme spolu s kolegyňami a kolegami v Progresívnom Slovensku – výsledkom je napríklad náš komplexný Ženský balík riešení. Tým, že Európsky parlament aj viaceré členské štáty sa tejto téme venujú dlhšie ako my na Slovensku, beriem to zároveň ako príležitosť podporiť európsku úroveň ochrany práv žien aj na Slovensku,“ hovorí Šimečka. Európsky parlament si zvolil šesť podpredsedov a osem podpredsedníčok zo všetkých kútov Európy.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Predsedníčka Metsola zaradila do Šimečkovho portfólia aj Výskumnú službu Európskeho parlamentu. Ide o servis, ktorý sa stará o zhromažďovanie vedeckých poznatkov, dát a analýz, ktoré sú kľúčové pre informované rozhodnutia europoslankýň a europoslancov pri tvorbe legislatívy aj hlasovaniach. „Rozhodovať o komplexných problémoch a nachádzať pre ne účinné riešenia dnes už bez vedeckého poznania nejde. V Európskej únii v tejto oblasti spravil veľa Slovák Vladimír Šucha, ktorý dlhé roky viedol Spoločné výskumné centrum Európskej komisie. Aj ja sám som vyšiel z vedeckého prostredia, mám PhD. z Oxfordskej univerzity a som rád, že môžem prebrať pomyselnú štafetu a dohliadať na výskumný a vedecký servis v parlamente,“ dodal podpredseda progresívcov Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Novozvolený podpredseda EP Martin Hojsík: Dôležité je počúvať a nájsť prieniky, aby výsledok podporili všetci

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík bol zvolený za podpredsedu Európskeho parlamentu. Vo funkcii …

Consent choices