hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2021.

R. Hajšel: Slovensko môže byť s prijatou taxonómiou spokojné

Europoslanec Robert Hajšel (SD – nominant Smer-SD) je presvedčený, že Slovensko môže byť so zaradením jadra a zemného plynu medzi prechodné udržateľné zdroje energie spokojné. Európska komisia  týmto krokom Slovensku výrazne pomohla v jeho nevyhnutnom boji proti klimatickým zmenám.

„Aj keď zeleným radikálom sa tento krok nepozdáva, lebo jadro a plyn nie sú naozaj zelenými zdrojmi, určite pomôže aspoň  polovičke Európskej únie, vrátane Slovenska, urýchliť dekarbonizáciu. Osobne som veľkým zástancom obnoviteľných zdrojov energie, ale nemôžeme ďalej tvrdiť, že do roku 2050  chceme dosiahnuť klimatickú neutralitu a pritom sa pokrytecky tváriť, že tak môžeme urobiť bez jadra a plynu,“ povedal Hajšel, podľa ktorého, ak raz bude mať Slovensko a celá  EÚ kapacity na výrobu elektriny iba z obnoviteľných zdrojov, potom môže jadro pokojne odstaviť. 

Nemyslí si, že zaradenie jadra a zemného plynu je víťazstvom jadrovej, či plynovej alebo dokonca ruskej loby a je presvedčený, že je to  víťazstvo pragmatického rozumu. Zaradenie do taxonómie je totiž  podľa neho podmienené prísnymi podmienkami, ako je napríklad v prípade jadra prevádzkovanie hĺbinového úložiska a v prípade plynu výrazná dekarbonizácia, ktorú nebude možné dosiahnuť bez zvýšeného podielu obnoviteľných plynov.  Fakt, že 75 % elektriny vyrába Slovensko z jadra a plynu iba podčiarkuje dôležitosť zaradenia týchto dvoch zdrojov do taxonómie.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých …

Consent choices