nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Vyhláste novú voľbu komisárky pre deti!

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, spolu s ďalšími poslancami EP – Michalom Šimečkom, Michalom Wiezikom, Martinom Hojsíkom a Vladimírom Bilčíkom, adresovali poslancom NR SR list s výzvou na zrušenie aktuálnej voľby komisára pre deti.

“Už pri voľbe Viery Tomanovej za komisárku pre deti nás veľmi ostro kritizoval Výbor OSN pre práva dieťaťa kvôli tomu, že voľba ombudsmanky bola spolitizovaná, kandidátka bola aktívnou političkou a poslankyňou NR SR,” pripomína Ďuriš Nicholsonová. Výbor OSN Slovensko v roku 2016 vyzval, aby odpolitizovalo proces voľby a zabezpečilo nezávislosť inštitúcie komisára pre deti. “Dodnes túto výzvu ignorujeme,” dodala Ď. Nicholsonová.

Europoslankyňa kritizuje, že dnešná kandidátka na komisárku pre deti, Katarína Hatráková, je opäť aktívnou poslankyňou, čo narúša princíp demokratickej voľby, pretože to znevýhodňuje občianskych kandidátov. “Okrem toho, že v nedemokratickom súboji môže hlasovať sama za seba, na základe medializovaných informácií silnejú pochybnosti aj o jej ľudských a odborných kvalitách,” tvrdí v liste Ď. Nicholsonová. Odvoláva sa pritom na petíciu odborníkov (psychológov, terapeutov, výskumníkov a iné profesie), v ktorej spísali námietky voči odborným predpokladom poslankyne Hatrákovej.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

Europoslankyňa Nicholsonová spolu s ďalšími kolegami z EP pre vyššie uvedené dôvody vyzývajú zákonodarcov, aby vytvorili priestor pre demokratickú voľbu v zmysle parížskych princípov, aby zrušili prebiehajúcu voľbu na post komisára pre deti a vyhlásili nové voľby. „Naše deti si zaslúžia komisára/komisárku, ktorý/á dokáže odborne a bez akéhokoľvek politického ovplyvňovania účinne ochraňovať ich práva a záujmy tých najzraniteľnejších. Úrad komisára pre deti by nemal byť naďalej len politickou trafikou,” uviedla Ď. Nicholsonová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Emily O REILLY

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať …

Consent choices