Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Operačný program Integrovaná infraštruktúra využil zo zdrojov EÚ 2,7 miliardy eur, čo je takmer 45 percent

Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OPII) využil zo zdrojov Európskej únie v programovom období 2014 až 2020 ku koncu minulého roka takmer 2,7 mld. eur. Predstavuje to takmer 45 % z celkovej alokácie viac ako 6 mld. eur. Čerpanie európskych prostriedkov v tomto programe vlani medziročne vzrástlo o vyše 538 mil. eur, alebo o 25 %, a miera takmer o 9 percentuálnych bodov. Vyplýva to z informácií na portáli Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).

Spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu dosiahlo viac ako 472 mil. eur, teda 46 % z vyše jednej miliardy eur. Zazmluvnené prostriedky EÚ v OPII ku koncu roka 2021 dosiahli objem 5,63 mld. eur (takmer 94 % alokácie), na domáce spolufinancovanie je zakontrahovaná 1 mld. eur (97,5 %). Platné výzvy na projekty zo zdrojov sú v objeme 9,3 mld. eur, čo je skoro 155 % alokácie.

OPII je podľa objemu finančných prostriedkov najväčší program, na základe úrovne čerpania eurofondov je medzi jedenástimi programami na ôsmom mieste. Riadiacim orgánom programu je Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré zodpovedá za časť o doprave s alokáciou európskych peňazí v objeme 3,256 mld. eur. Na dopravné projekty z tejto sumy už išla suma 1,6 mld. eur, čiže vyše 49 %. Z prostriedkov EÚ na informačnú spoločnosť a technickú pomoc v rámci OPII bolo v závere vlaňajška využitých takmer 135 mil. eur, čo je necelých 18 % z plánovaných 764 mil. eur. Sprostredkovateľským orgánom pre túto časť je ministerstvo investícií.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Na podporu výskumu, vývoja a inovácií, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), na posilnenie konkurencieschopnosti a rastu malých a stredných podnikov, rozvoj konkurencieschopných malých a stredných podnikov v BSK a technickú pomoc pre výskum a inovácie sú zo zdrojov EÚ vyčlenené zhruba 2 mld eur. Vyčerpaných je takmer 895 mil. eur, teda 45 % z tejto sumy. Za tieto oblasti zodpovedajú ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu a hospodárstva.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices