Lagarde
Christine Lagarde. PHOTO: © European Union-EP.

Šéfka ECB ponechala nepatrne otvorené dvere pre zvýšenie úrokových sadzieb v tomto roku

Rekordne vysoká inflácia v eurozóne bude podľa šéfky Európskej centrálnej banky (ECB) Christiny Lagardeovej pretrvávať „dlhšie, ako sa očakávalo“. Šéfka banky pritom vo svojich vyjadreniach po štvrtkovom zasadaní ECB aspoň nepatrne ponechala otvorené dvere pre zvýšenie úrokových sadzieb v tomto roku. Po dvoch otázkach novinárov Lagardová odmietla zopakovať predošlé slová, že zvýšenie úrokov je v tomto roku „veľmi nepravdepodobné“. Konštatovala, že predstavitelia ECB budú starostlivo sledovať čísla a svoj postoj k inflácii opäť zhodnotia na budúci mesiac.

Šéfka Európskej centrálnej banky zároveň uviedla, že banka dodrží plán sťahovania ekonomických stimulov, ktoré slúžia na zmiernenie vplyvu pandémie ochorenia COVID-19. Znamená to, že na zvyšovanie úrokových sadzieb v eurozóne v tomto roku zostane málo priestoru. Zdvihnutie úrokov by totiž malo nasledovať až po ukončení nákupu dlhopisov, ktorý by podľa terajšieho plánu mal trvať do októbra.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

ECB na štvrtkovom zasadaní napriek rekordnému rastu inflácie potvrdila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na nulovej úrovni. Jednodňová refinančná sadzba banky zostáva vo výške 0,25 percenta a depozitná sadzba v negatívnom teritóriu na úrovni mínus 0,5 percenta.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices