Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Záujemcovia o očkovanie s predchádzajúcim očkovaním v zahraničí získajú digitálny COVID preukaz EÚ

Záujemcovia o očkovanie s predchádzajúcim očkovaním v zahraničí získajú digitálny COVID preukaz EÚ. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) totiž od 9. februára začne so zapisovaním očkovania ľuďom, ktorí boli zaočkovaní v zahraničí a majú záujem o doočkovanie na Slovensku.

Na stránke korona.gov.sk NCZI zverejní vzor čestného vyhlásenia, v ktorom záujemca o druhú alebo tretiu dávku očkovania proti Covid-19 uvedie pravdivé, úplné a správne údaje. Čestné vyhlásenie následne vytlačí, podpíše a bez registrácie sa dostaví na doočkovanie k ambulantnému lekárovi alebo do vakcinačného centra s originálom a kópiou potvrdenia o očkovaní v zahraničí. „Predchádzajúca registrácia na očkovanie v tomto prípade nie je potrebná,“ dodala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Ambulantný lekár alebo vakcinačné centrum po predložení príslušných dokumentov podá záujemcovi príslušnú dávku a zapíše do systémov údaje, ktoré sa štandardne zapisujú do systému pri očkovaní. „Túto povinnosť nám ukladá smernica EÚ v súvislosti s digitálnym COVID preukazom EÚ,“ doplnila Sivá.

Po doočkovaní, teda podaní druhej alebo tretej dávky na Slovensku, sa záujemca s predchádzajúcim očkovaním v zahraničí požiada na stránke korona.gov.sk o vydanie digitálneho COVID preukazu EÚ, v ktorom bude zaznamenaná iba dávka podaná na Slovensku. Vakcinačné centrá ani lekári nebudú nahrávať do systému zápisy o očkovaní realizovanom v zahraničí. „Na ďalších procesoch uznávania očkovania zo zahraničia pracujeme v súčinnosti s inštitúciami Európskej únie a jej členskými krajinami,“ konštatovala Sivá.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices