Leyen
Predsedníčka Európskej komisie von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Európa je svetové centrum pre výskum polovodičov, vraví Von der Leyenová

Európska únia dlhodobo netají ambície byť sebestačnou z hľadiska produkcie polovodičov. Ich nedostatok počas pandémie koronavírusu zasiahol i „európsku dvadsaťsedmičku“ a tá sa preto v budúcnosti nechce v tomto smere spoliehať na dodávateľov z Ázie a Spojených štátov.

Ako na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter podotkla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, z Európy sa stalo „svetové centrum pre výskum polovodičov“. „A sme silní v špecifických sektoroch, ako sú čipy pre autá a priemysel 4.0,“ dodala 63-ročná nemecká politička.

Von der Leyenová zároveň uviedla, že EÚ sa chce stať silným hráčom v celom reťazci, a preto na budúci týždeň predstaví ďalšie novinky z tejto oblasti. Polovodiče sú malé mikročipy, ktoré fungujú ako riadiace jednotky pre mnohé zariadenia od smartfónov až po autá. Ich akútny nedostatok tvrdo zasiahol mnohé odvetvia, medzi najpostihnutejšími sú predovšetkým automobilky.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia a India podpísali dohodu o polovodičoch

Spolupredsedovia Rady EÚ – India pre obchod a technológie výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis a podpredsedníčka Věra Jourová v …

Consent choices