wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Jadro má problém s rádioaktívnym odpadom, ktorý je neudržateľný

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

ENERGETIKA: EK pri dosahovaní klimatickej neutrality dočasne považuje za dôležité aj plyn a jadro

Európska komisia predložila delegovaný akt v oblasti klímy. Aktom dopĺňa nariadenie o taxonómii, ktorá má smerovať súkromné investície do činností potrebných na dosiahnutie klimatickej neutrality. Kolégium komisárov dospelo k politickej dohode v súvislosti so znením aktu.

Vzhľadom na vedecké odporúčania a súčasný technologický pokrok sa EK domnieva, že pri transformácii zohrávajú úlohu aj súkromné investície do činností v oblasti plynárenstva a jadrovej energie, uviedla komisia v správe na svojej internetovej stránke. „Vybrané činnosti v oblasti plynárenstva a jadrovej energie sú v súlade s cieľmi EÚ v oblasti klímy a životného prostredia a umožnia nám urýchliť prechod od viac znečisťujúcich činností, ako je výroba uhlia, ku klimaticky neutrálnej budúcnosti,“ konštatuje EK.

V znení aktu sa stanovujú podmienky, na základe ktorých možno určité činnosti v oblasti jadrovej energie a plynárenstva pridať ako prechodné činnosti. Ide o to, že musia prispievať k prechodu na klimatickú neutralitu. Okrem toho činnosti v oblasti jadrovej energie musia spĺňať požiadavky bezpečnosti a činnosti v oblasti plynárenstva musia prispievať k prechodu od uhlia na obnoviteľné zdroje energie.

„EÚ je odhodlaná dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Dnes stanovujeme prísne podmienky, ktoré pomôžu mobilizovať finančné prostriedky na podporu tohto prechodu od škodlivejších zdrojov energie, akým je napríklad uhlie. Zároveň zvyšujeme transparentnosť trhu, aby investori vedeli pri všetkých investičných rozhodnutiach ľahko identifikovať činnosti v oblasti plynárenstva a jadrovej energie,“ uviedla Mairead McGuinnessová, eurokomisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov.

Európsky parlament (EP) a Rada EÚ budú mať štyri mesiace na preskúmanie dokumentu a prípadné vznesenie námietok. Na vznesenie námietky zo strany Rady je potrebných aspoň 20 členských štátov, ktoré zastupujú aspoň 65 % obyvateľstva EÚ. Európsky parlament môže vzniesť námietku väčšinou hlasov svojich poslancov hlasujúcich v pléne.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

RAKÚSKO: Viedeň pre zaradenie jadra a plynu medzi čisté zdroje energií zvažuje žalobu na Európsku komisiu

Rakúsko chce na Súdnom dvore Európskej únie podať žalobu o neplatnosť rozhodnutia Európskej komisie (EK), ktorá zaradila jadrovú energiu a zemný plyn medzi zdroje energií šetrných k životnému prostrediu. Vyhlásila to v stredu ministerka pre záležitosti klímy Leonore Gewesslerová. Kancelár Karl Nehammer k tomu uviedol, že pri právnych krokoch, ktoré plánuje ministerka v najbližších týždňoch podniknúť, má jeho plnú podporu. Rakúsku iniciatívu podporilo aj Luxembursko.

Európska komisia v stredu dočasne zaradila jadrovú energiu a zemný plyn medzi takzvané čisté zdroje energií. V rámci takzvanej taxonómie, teda súboru pravidiel, ktoré majú smerovať súkromné investície do činností potrebných na dosiahnutie klimatickej neutrality, rozhodla, že vybrané činnosti v oblasti plynárenstva a jadrovej energie sú v prechodnom období v súlade s týmto cieľom. Musia však spĺňať požiadavky bezpečnosti a činnosti v oblasti plynárenstva musia prispievať k prechodu od uhlia na obnoviteľné zdroje energie.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices